Mesés történetek az évszázados várfalak között Kisvárdán, a Várszínpadon

Mesés történetek az évszázados várfalak között Kisvárdán, a Várszínpadon
Mesés történetek az évszázados várfalak között Kisvárdán, a Várszínpadon - © Fotó: a szerző
Kisvárda – A XV. században épült, majd a XVI. század elején és a század második felében bővítették. Az 1700–as években a vár falait a településen folyó építkezésekhez hordták, melynek eredményeként csak a mostan látható falai maradtak meg. A vár megmaradt részletei 1990 óta –negyedszázada– a Nemzeti Örökség részét képezik, mint hazánk építészeti, történeti szempontból kiemelkedően fontos műemléke.

Az évszázados kisvárdai vár falai az elmúlt napokban gyerekek kacagásától és tapsától volt, s lesz még hangos. Az évszázados várfalak közötti Várszínpadon a budapesti Fogi Színház művészeinek előadásában a Hófehérke meg a törpék mese operettet, míg most hétvégén, szombat délelőtt tíz órától, a szintén budapesti Csillag Music Társulatának előadásában a Hercules mesemusicalt láthatta a nagyérdemű.

mese1

A hősnek az erő mellé szív is kell

Az egy felvonásos mesemusicalban hallhatóak voltak a népszerű Disney–rajzfilm dalai. A történet örömteli eseménye, hogy Olümposzon, Zeusznak és feleségének, Hérának gyermeke született. Csak a főisten fivére, Hadész nem örül az erős kis Herkules érkezésének, utód híján esélye sincs, hogy Zeusz örökébe lépjen. Az alvilág ura megbízza a két ügyefogyott szolgáját, hogy tegyék el láb alól Herkulest. A dolog félig sikerül, a varázsitaltól Herkules elveszti halhatatlanságát, az ereje viszont megmarad. Más kérdés, hogy mindenáron be akarja bizonyítani az apjának, hogy hős a javából. A saját bőrén tanulja meg, hogy nem elég az erő, hanem szív is kell ahhoz, hogy valakiből igazi hős legyen.

mese3

Ezen a hétvégén, szombat délelőtt több mint százan tekintették meg a mintegy egy órás előadást, amit a gyerekek és az őket kísérő szülők, nagyszülők tapssal köszönték meg ezt a délelőtti hétvégi szórakozást.
Legközelebb augusztus 1–én a budapesti Körúti Színház művészeinek előadásában Grimm–Csik–Galambos: Csipkerózsika zenés mesejátékot láthatja 11 órától a Várszínpadon, a gyerekek és kísérőik.

– Vincze Péter –
hirdetés