Messze a járvány, de vakcina már van

Főként a 60 év felettiek kérik a háziorvosuktól az ingyenes védőoltás beadását
Főként a 60 év felettiek kérik a háziorvosuktól az ingyenes védőoltás beadását - © Illusztráció: ÉKN-archív
Nyíregyháza – Az ingyenes védőoltás kérhető a házi- és a foglalkozás-egészségügyi orvosoktól.

Lassan megérkeznek az őszi-téli betegségek, így arra is számíthatunk, hogy jön az influenza, igaz, a járványt csak január-februárra várják a szakemberek. Október elején már Magyarországon is megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat. Az idei szezonban 1351 házi- és gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaaktivitást. S megérkeztek az ingyenes védőoltások is.

A beteg saját döntése, hogy kéri az ingyenes védőoltást vagy sem.” Dr. Salamon Terézia

– Megyénk a 3 évnél idősebbek oltására 60 ezer térítésmentes 3Fluart oltóanyagot kapott. A vakcinák október 16-ától a járási népegészségügyi osztályoknál az oltóorvosok számára elérhetőek – tájékoztatta lapunkat dr. Salz­mann Marianna megyei tisztifőorvos. A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetőjétől megtudtuk: az oltóanyag-felhasználás a megyénkben az elmúlt években általában 70 százalék fölötti volt, ugyanakkor előfordult, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagnak csak a felét adták be.

Az influenza az egészséges immunrendszerű fiatalokra nem jelent veszélyt, de a rizikócsoportok tagjainál veszélyes, akár halálos is lehet.

– Az influenzavírus okozta megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében javasolt oltani a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú személyeket, a veleszületett vagy betegség, illetve kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegeket, a krónikus máj- és vesebetegeket, az anyagcsere-betegségben szenvedőket (például diabetes), a várandósokat, azokat a nőket, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik. Ugyancsak ajánlják az ingyenes vakcinát a rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyeknek, a tartós szalicilátkezelésben részesülő gyermekeknek és serdülőknek, valamint 60 éven felülieknek egészségi állapotuktól függetlenül – sorolta a megyei tisztifőorvos, hozzátéve: ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók, a védőnők.

– Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek – tette hozzá Salzmann Marianna. – Védőoltást kaphatnak a baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók s mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkoznak.

A megyei tisztifőorvos hangsúlyozta: az oltást követően a megfelelő védettség kialakulásához 14 nap szükséges, ezért fontos, hogy a vakcinabeadást minél előbb kérje mindenki a háziorvosától.

– KM –


Védőoltástól a citromos, mézes, gyömbéres teáig

Hétfőn és csütörtökön rendelési idő előtt kérhetik dr. Salamon Terézia betegei az ingyenes vakcina beadását. Az Örökösföldön rendelő háziorvos elmondta: a rizikócsoportba tartozók közül főként a 60 év felettiek döntenek úgy, védőoltással erősítik a szervezetüket a vírussal szemben.

– A körzetem az életkor-összetételt tekintve viszonylag fiatal, így évente 100–150-en oltatják be magukat – számszerűsített a doktornő. Azokban a városrészekben, ahol magasabb az idősek aránya, ott nagyobb az oltási arány is – utalt a kollégák tapasztalataira. – Minden veszélyeztetett betegemnek felhívom a figyelmét az ingyenes oltás lehetőségére, de a saját döntésük, hogy élnek ezzel vagy sem – jegyezte meg a háziorvos, aki elmondta azt is: a leggyakrabban előforduló influenzaszövődmény, amivel szinte minden évben találkozik a betegei körében, az a tüdőgyulladás.

– Az influenza tünetei gyorsan jelentkeznek, magas lázzal, fejfájással, hidegrázással, köhögéssel, izom- és végtagfájdalommal, rossz közérzettel jár – sorolta a házorvos. – A lappangási ideje egy–négy, maximum hét nap. Otthoni körülmények között szövődmény nélkül gyógyul – mondta dr. Salamon Terézia, hangsúlyozva: a tüneteket megjelenésükkor komolyan kell venni és ki kell pihenni, az ágynyugalom nagyon fontos!

Akik pedig nem a védőoltást választják, azok mindenképpen kezdjék el erősíteni az immunrendszerüket. Sok zöldség- és gyümölcsfogyasztással, C- és D-vitaminnal a szervezet védekezőképessége javul, hiányállapotában azonban védtelenebb a vírusokkal, baktériumokkal szemben. – Saját tapasztalat: kiváló hatással van az immunrendszerre a citromos, mézes, gyömbéres tea – adott receptet a háziorvos.
hirdetés