Mesterét is meglepte Máté londoni eredménye

Mester és tanítványa, a kemény munka meghozta gyümölcsét...
Mester és tanítványa, a kemény munka meghozta gyümölcsét... - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Ötven, vagy húsz? Tavaszig ez volt a nagy kérdés, aztán jött a döntés, a félszáz kilométer. És bejött, hiszen a gyalogló Helebrandt Máté ezen a távon hatodik helyen zárta a londoni világbajnokságot. Mestere, Pokrovenszki József bízott a jó időeredményben, de őt is meglepte a fantasztikus, új országos rekord. A mester Nyíregyházáról telefonos segítséggel adta a taktikai utasításokat tanítványának.

– Majdnem jó volt, kis haver… – így szólt vasárnap a verseny után tanítványához a telefonban Pokrovenszki József. Ismerve a mestert, ez bizony igen nagy elismerés, ami ki is járt, hiszen Helebrandt Máté bravúros teljesítménnyel a hatodik helyen ért célba Londonban az ötven kilométeres gyaloglásban.

A szakág hazai történetében párját ritkító helyezéshez remek idő, új országos rekord is párosult.

Tavasszal eldöntötték

– Már tavasszal eldöntöttük, hogy a világbajnokságon kipróbáljuk az ötven kilométert – kezdte érdeklődésünkre hétfőn Pokrovenszki József. – Ennek megfelelően készültünk, sajnos a versenyek kimaradtak, utoljára az áprilisi békéscsabai húszas ob-én indult Máté. Nagyon keményen dolgozott, ráadásul ideálisnak aligha mondható időben. Amíg a riválisok magaslati edzőtáborokban edzhettek, nekünk a legmagasabb pont a Sóstói úti felüljáró volt, ráadásul a verseny előtti időszakban nagy melegben.

Reggelente edzettek

– Emiatt és a londoni korai rajt miatt reggel edzettünk. Bíztam a jó időben, magamban olyan három óra negy­ven­nyolc körüli eredményt gondoltam. Ezt is alaposan felül írta a 3:43.56-os új rekorddal.

– Igaz, itthon voltam, de minden fontos információt tudtam – folytatta Pokrovenszki József. – Szinte állandó telefonos kapcsolatban voltunk, nem is tudom, hogy fogom kifizetni a számlát. Máté édesapja volt az összekötő, én neki mondtam el, hogy mire kell figyelni, ügyelni, ő pedig tolmácsolta Máténak. Olyan 25–30 kilométernél már látszott, hogy remek iramot választottunk, elkapta a fonalat. Nagyon örültem az idejének és a helyezésének, ám az igazi majd az lesz, ha nem engedi el annyira a francia világbajnokot – jegyzete meg a végén amolyan „pokisan” a mester.

Még két tíz kilométer

Pokrovenszki József azt is elárulta, hogy még két tíz kilométeres verseny vár tanítványára, októberben pedig már kezdik a felkészülést a következő szezonra… Addig pedig sütkérezni kell a sikerben. Mindketten megérdemlik, mert kemény meló van a hatodik hely mögött.

KM-ML


Máté remekelt Londonban
Nyíregyháza - Parádés eredménnyel rukkolt ki vasárnap a londoni atlétikai világbajnokságon Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcetrum gyaloglója. Pokrovenszki József tanítványa végül a hatodik helyen ért célba az ötven kilométeres gyaloglásban. Máté alaposan túlteljesítette az elvárásokat, eddig...
hirdetés