Mesterházy-interjú az olasz l’Unitában

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Orbán Viktor a diktatúra intézményesítését próbálja megvalósítani Magyarországon, semmibe véve a politikai és polgári jogokat – állította Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke a l’Unitá olasz baloldali napilapban vasárnap közölt interjúban.

A magyar ellenzéki politikus Rómában az olasz balközép Demokrata Párt (PD) hétvégi pártgyűlésén vett részt, amelyen Pierluigi Bersani főtitkárral is találkozott. Az olasz lapban a “Ne hagyjátok magára Magyarországot, itt diktatúra fenyeget” című interjújában válaszolt a l’Unitá kérdéseire. Ebben kifejtette az olasz baloldali napilapnak, hogy ”Magyarország populista kormány túsza”, mivel az Orbán-kormány “semmibe veszi a politikai és polgári jogokat”. A Fidesz kétharmados többsége “nem csak számbeli kérdés. Politikai vonaluk nem tartalmazza a párbeszédet… csak a kényszerítést” – hangoztatta Mesterházy, aki szerint ugyanez történik a magyar társadalomban is. Az MSZP elnöke szerint veszélyt a szélsőség megerősödése jelent: “Ahogyan Sarkozy Franciaországban Marine Le Pen Nemzeti Frontjának szélsőséges nézetei után futva próbált meg győzni, ugyanezt próbálja megtenni Orbán Magyarországon”.

A szocialisták elnöke hozzátette: Orbán a diktatúra intézményesítésével próbálkozik, Európában pedig nem hisz. Mesterházy kijelentette, a PD győzelme a következő olaszországi választásokon bizalmat adna a magyar választóknak a progresszív erők iránt, éreztetve velük, hogy “nincsenek egyedül Európában”. Orbán viszont az európai konzervatívok között is elszigetelődött – mondta olasz lapinterjújában Mesterházy Attila MSZP-elnök..

-MTI-
hirdetés