Cserediákok

2019.10.15. 17:29

Elviszik az ország és a város jó hírét

Cserediákok érkeztek Nyíregyházára a világ minden tájáról, akiket felnőttek is elkísértek.

Fotó: Sipeki Péter

Ismét külföldi vendégek kisebb hada érkezett Nyíregyházára a napokban, köszönhetően a tanár- és diákcsere programokat szervező AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítványnak. A vendégsereget – közöttük hét thai és két orosz tanárral, egy orosz szállodatulajdonossal, három orvossal, valamint nyolc cserediákkal – kedden a városházán dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző fogadta. Az esemény egy kis ajándékozással kezdődött, ami után a főjegyző két imázsfilm levetítését követően röviden szóban is bemutatta a szabolcsi megyeszékhelyet, és az önkormányzati hivatalt.

Mint elmondta, Nyíregyháza rendkívül komolyan veszi a szlogenjében is megfogalmazott gondolatot, azaz igyekszik mindenben többet adni a városban élőknek. – Úgy látjuk, hogy az elmúlt években egyre több külföldi vendég érkezik városunkba, ami azért is jó, mert elviszik szerte a Föld minden tájára a város és az országunk jó hírét – hangsúlyozta a hivatalvezető. Büszkén sorolta el mindazt, amit a 120 ezres városról hamarjában tudni érdemes. Például azt, hogy ez az ország hetedik legnagyobb települése, amelynek a megyében egyetlen vetélytársa sem akad. – Nyíregyháza minden szempontból – így ipari, kereskedelmi, kulturális, sport, és a közigazgatás értelemben is – a központja ennek a megyének. Mindemellett fiatal városnak is joggal nevezhető – tette hozzá dr. Szemán Sándor. Büszkén újságolta, hogy az ország néhány nappal ezelőtt tartott helyhatósági választásokat, ami újabb győzelmet hozott a település korábbi képviselő-testületének, azon belül pedig a vezetőinek. – Ugyanígy az ország is nagyobbrészt ugyanannak a jobboldali-konzervatív politikai erőnek az irányítása alatt maradt, mint már 9 esztendeje – szögezte le, majd hozzátette: – Ez a legfontosabb terem a város életében – mutatott körbe – itt ülésezik a közgyűlés, és itt hozzák a legfontosabb döntéseket – érkeztünk el a hivatal bemutatásához. A főjegyző megmutatta, ki, hol ül a 22 tagú képviselő-testületből, illetve nyomatékosította, hogy az itt dolgozó 276 hivatalnok nem csupán a testület munkáját segíti, de a döntések végrehajtásában is fontos szerep hárul rájuk.

 

Miközben épületbejárásra indultak, Majorosné Toldi Zsuzsanna körzetelnök lapunknak elárulta, hogy valamennyi vendég október 12-én érkezett meg a fővárosba, és miután Gyüre Csaba országgyűlési képviselő részletekbe menően bemutatta nekik a parlament épületét, innen utaztak tovább Nyíregyházára. A thai látogatók csütörtökön már Debrecenben lesznek, az orosz vendégek pedig szombaton, vagyis október 19-én utaznak haza. Ami pedig az olasz, amerikai, spanyol, izlandi, török, hongkongi, thaiföldi és japán cserediákot illeti, ők már megkezdték az egy tanévre szóló kötelességük teljesítését, és szorgalmasan járnak iskolába.

– A felnőttek – mivel képviselő, tanár és iskolaigazgató is van általában közöttük – kedden a Kodály Zoltán Általános Iskolában azt kísérték figyelemmel, hogyan fejlődnek a gyerekek a nyolc osztályos rendszerben, szerdán pedig a Művészeti Szakgimnáziumban tanulnak magyar néptáncot és cigány táncot. Viszonzásképpen a Thai vendégek is népviseletet öltenek, és megmutatják a saját táncaikat. De ezen túlmenően kaptunk meghívást az állatparkba, és beiktatunk egy élményfürdőzést és egy tokaji kirándulást is borkóstolóval – sorolta a programot a körzetelnök. Zárásképpen elmondta, hogy küszöbön áll a hazai cserediákok kiválasztása is, akik majd jövő augusztustól kezdhetik az idegen nyelvű tanévet a választható 80 ország valamelyikében. És még valami: hogy a cserediák program működni tudjon, folyamatosan várják az itteni fogadó családok jelentkezését!

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában