MEXIKÓI-ÖBÖL: 500 millió dollárt is kész költeni a BP kárfelmérésre és kárenyhítésre

MEXIKÓI-ÖBÖL: 500 millió dollárt is kész költeni a BP kárfelmérésre és kárenyhítésre
Akár 500 millió dollárt is kész fizetni a British Petroleum (BP) azért, hogy több évig tartó kutatással megállapítsa és csökkentse az olajszennyeződés hatását a Mexikó-öbölben valamint annak partvidékein.

Ezt hétfőn közölte a BP vezérigazgatója. Tony Hayward a multinacionális vállalatra nehezedő egyre nagyobb nyomás miatt kötelezte el magát az akár félmilliárd dollárba is kerülő és tíz évig tartó munka mellett. Az amerikai kormány már többször felelőssé tette a céget, amely bérelte az április 20-án, egyelőre ismeretlen okból felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt fúrótornyot.

“A BP minden tőle telhetőt megtesz, hogy felmérje a tragikus esemény okozta károkat, amelyek az embereket és az élővilágot sújtják a Mexikói-öbölben illetve annak amerikai partvidékein. Ez kulcsfontosságú része annak a folyamatnak, amely a helyreállítást szolgálja, és javítani akarja az iparág kárelhárítási képességeit” – közölte Tony Hayward.

A tízéves időszakra tervezett vizsgálat nemcsak az olajszennyeződéssel okozott károkat kívánja feltárni, hanem azon vegyi anyagok óceánra és a partvidékekre gyakorolt hatását is, amelyekkel most az olajat bomlasztják, illetve porlasztják. A BP vezérigazgatójának bejelentése szerint a program célja ezek mellett az, hogy hatékony technikákat, technológiai eljárásokat fejlesszenek ki a katasztrófa-megelőzésben és a kárelhárításban.

A Deepwater Horizon fúrótorony április 20-i felrobbanása következtében 11 munkás halt meg. Azóta több millió liter olaj ömlött a tengerbe, a víz az amerikai partvidéki felé vitte a szennyeződést, az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb ökokatasztrófáját okozva. A torony 1500 méter mélyre süllyedt a tengerben, a BP első kísérlete az olajömlés elfojtására kudarcot vallott, mert az erre acélra készített acél-beton kupola a nagy nyomás és a hideg miatt a mélyben meghibásodott. Azóta csöveket próbálnak tengeralattjárókkal ráerősíteni az ömlés helyére, de eddig csak részleges sikert értek el.

– Független Hírügynökség –
hirdetés