MEXIKÓI-ÖBÖL: a hétvégén végleg eltömik a BP olajkútját

A hétvégén végleg lezárják a Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant, és hónapokon keresztül szivárgott olajkutat – közölte pénteken a BP, és az amerikai kormányzat. Az egyik mentesítő vájat csütörtökön érte el négy kilométerrel a tengerfenék alatt a sérült kutat, amelybe most nehéziszapot és cementet töltenek.

A BP pénteki közleménye szerint “simán”, minden gond nélkül sikerült a mentesítő járattal elérni a sérült olajkutat, nagyjából négy kilométerrel a tengerfenék alatt. A brit olajcég közlése szerint már szombatra be is tudják fejezni az úgynevezett fenékelfojtást, és nehéziszap és cement bepumpálásával véglegesen eltömítik a kutat. Az amerikai kormányzat szerint azonban csak vasárnapra fejezik be a műveletet.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró-torony egy április huszadikán történt, 11 halálos áldozatot követelő robbanás után két nappal süllyedt a tengerfenékre. A sérült kútból 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a tengerbe, mire júliusban sikerült megállítani az olaj szivárgását. A kútból 87 napon át ömlött az olaj, az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozva.

– Független Hírügynökség –
hirdetés