MEXIKÓI-ÖBÖL: pumpálják a cementet a végleges elfojtáshoz

Egy mentesítő járaton keresztül a BP elkezdte cementtel feltölteni az áprilisban felrobbant, és hónapokon át szivárgott olajkutat. A cég bejelentése szerint szombatra végleg eltömítik azt.

A mentesítő vájat csütörtökön érte el négy kilométerrel a tengerfenék alatt a sérült kutat, öt hónappal az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozó fúrótorony robbanás után.A BP mérnökei azt tervezték, hogy a mentesítő járaton keresztül először nehéziszapot töltenek a sérült járatba, de arra végül nem volt szükség. Így azonnal cementet kezdtek lepumpálni, amely megszilárdulva végleg le fogja zárni a kutat. – mondta el a BP szóvivője. Az úgynevezett fenékelfojtással a BP közlése szerint valamikor szombaton végezni is fognak.

11 halálos áldozat

A Deepwater Horizon nevű olajfúró-torony egy április huszadikán történt, 11 halálos áldozatot követelő robbanás után két nappal süllyedt a tengerfenékre. A sérült kútból 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a tengerbe, mire júliusban sikerült megállítani az olaj szivárgását. A kútból 87 napon át ömlött az olaj, az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozva.

– Független Hírügynökség –
hirdetés