Méz napja Nyíregyházán

Nyíregyháza – A Bors Alapítvány „Méz napját” szervez Nyíregyházán a Kossuth téren szeptember 22-én, szerdán 1000-1700 óráig, így hívva fel a figyelmet a géntechnológiai módosítás kockázataira, és a magyar termékek kiváló minőségére. A figyelemfelkeltő utcai akcióba ezúttal az egyik veszélyeztetett kört, a méhészeket vonják be.

Ahogy a biogazdálkodók, úgy a méhészek számára is különösen aggasztó a GMO (genetikailag módosított élőlények) kérdése, nemcsak a méhcsaládok egészsége tekintetében: a GM növények közelében termelt méz élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvet.

A géntechnológiai cégek nem tudnak felmutatni olyan kísérleti eredményeket, amelyek megnyugtatóak lennének akár a környezet, a természet, akár egészségünk szempontjából. Magyar és nemzetközi kutatások viszont már többször bizonyították veszélyességét, és több gyakorlati tapasztalat is sokkal fokozottabb óvatosságra ad okot. Ide sorolhatók többek között a kísérleti állatoknál jelentkező emésztőszervi problémák, utódoknál fellépő rendellenességek, illetve a nemrég az USA-ban elszabadult génmódosított repce ténye.

Szemléletfomáló előadás

A magyar mezőgazdaság addig tudja megőrizni megbízhatóságát, értékesítési piacait, amíg hazánkban meg van tiltva a génmódosított növények termesztése. Ez nemcsak a biogazdaságokra, méhészekre érvényes, hanem az egész agráriumot érinti, és ezáltal minden fogyasztót is.

A nap folyamán három alkalommal tartanak szemléletfomáló előadást, címe:

A génmódosítás hatása a környezetre és egészségünkre (előadó: Szőke Zsuzsa környezeti nevelő)

Időpontok: 0900– 0940 –ig, 1100 -1140 –ig illetve 1300 -1340 -ig

Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, III. emelet, Kamaraterem (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

További információ: Kolos Lívia, Bors Alapítvány, 42/423-818, livia@zpok.hu, www.borsalapitvany.hu

 „A genetikai módosítással készült növényeket a laboratóriumban kell kipróbálni, és nem a lakosságot kell kísérleti nyúlnak használni.” (Pusztai Árpád, biokémikus)

A rendezvényt támogatta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, melynek jogutódja a Vidékfejlesztési Minisztérium, 2009. évi Zöld Forrás Program.
hirdetés