Mézes kilátások a jövőre

Áron aluli a magyar méz ára, s azon belül is hektikusan ingadozik az ára, miközben a költségek egyre csak növekednek.

Nincs könnyű helyzetben a magyar méhészeti ágazat, azon belül is azok akik itt borsodban próbának teljesen, vagy kiegészítésképpen megélni a méhészkedésből. Ez pedig nem kevés, ugyanis az ország méhállományának 10 százaléka találhat a megyében, ami talán annak is betudható, hogy az országos átlagnál szegényebb területről van szó, s az iparleépülésével sokan voltak, akik a méhészetbe vágtak. Jóllehet ma már kevesebben, mintegy 1200 méhész van borsodban, s a korábbi 50 körüli méhcsalád helyett 70-80 család van egy-egy méhésznél, vagyis folyamatosan nő a méhcsalád-állomány.

Akácban jó a magyar

Minderről Sály Józseffel, a B.-A.-Z. Megyei Méhész Egyesület elnökével beszélgettünk, annak apropójából, hogy nemrégiben méhésztalálkozót tartottak Miskolcon, ahol Bross Péter, a Magyar Méhész Egyesület elnöke tartott előadást. Azon, a hazai méhészek javát összefogó elképzelésről beszélt, ami az akácméz egységesen kivonásáról szólt, ami a termék árának stabilitását eredményezné.

– Nem hiányt akarunk előidézni a piacon, csak éppen azt, hogy megemelkedjen az akácméz ára, s egy kiszámítható szintre álljon be – szólt a részletekről Sály József. – A magyar méz minőségi termék, nem keverjük más mézekkel, s nem szervmaradványos, mint más harmadik országbeli termék, aminek minőségét a magyar mézzel próbálják feljavítani. Erre próbálunk alapozni, ugyanis az akácmézzel hazánk eredményesen tudna fellépni az unió piacán, ugyanis nemzeti sajátosságunk ez a fajtaméz, egyben az EU piacának valamennyi méhészének érdeke, hogy megfelelően legyen szabályozva a piac. Megtudtuk: vegyesmézből túlkínálat van a világpiacon, főként az elmaradott országok termelnek nagy mennyiségben, így ezzel a mézzel hazánk nem lehetne versenyképes.

Magyarországon egyébként évente mintegy 25 ezer tonna mézet termelnek a méhészek, aminek fele akácméz. 

Legyen stabil!

Az elmúlt időszakban 100 forinttal emelkedett az akácméz felvásárlási ára, így kilónként jelenleg 6 száz forint, ami az elnök szerint elfogadható lenne, amennyiben stabilan erre az összegre állna be az akácméz nagybani ára.

– Olajos Katalin –
hirdetés