Mézfesztivál lesz a hétvégén Csengerújfaluban

Csengerújfalu, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) – Mézkirály- és mézkirálynő-választással, mézvásárral és -kóstolóval, mézes ételekkel és süteményekkel, valamint mézbállal és koncertekkel várják a Csengerújfalui Mézfesztiválon szombaton és vasárnap a látogatókat.

Kovács Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szaktanácsadója az MTI-nek elmondta, hogy a kétnapos program zenés ébresztővel kezdődik szombaton a magyar-román határhoz közeli településen, ahol lesz mézvásár, méhészeti termékkiállítás, valamint kóstoló a különböző virágmézekből.

Rajz- és sportversenyeket is rendeznek, a kézművesek pedig viaszgyertyaöntést, agyagozást és gyöngyfűzést mutatnak be, míg a térségi hagyományőrző csoportok, a Szatmári Néptáncegyüttes, a Orfeusz Citera Zenekar, a Tini Trió és a Gabrien Néptánccsoport szórakoztatják majd az érdeklődőket a község sporttelepén. A nyitónapot a Szivárvány Színház előadása, esti filmvetítés, a Nelson Együttes koncertje, valamint a mézbál zárja, ahol a táncolók közül megválasztják a mézkirályt és a mézkirálynőt.

Vasárnap reggel veszi kezdetét a főzőverseny, a szatmári tájjellegű ételek, mézes finomságok, sütemények elkészítése, amelyeket persze mindenki meg is kóstolhat.

Míg az alkalmi szakácsok főznek, sütnek, a közösségi központban konferenciát rendeznek, amelyen részt vesz Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ vezetője is. A tanácskozáson a méhészettel foglalkozó gazdák – Szabolcsban mintegy 1600-an vannak, méhcsaládjaik száma mintegy 90 ezer – a tevékenységükkel összefüggő jogszabályokról, a méhbetegségek kezeléséről, a képzéssel kapcsolatos tudnivalókról, valamint az ágazat helyzetéről, jövőjéről hallgatnak meg előadásokat.

A kísérő kulturális programban a Fergeteges és a Szatmár Néptáncegyüttes, a Búzakalász férfikórus, a Pom-Pom Nagyik és a Reflex lép színpadra, majd kihirdetik a főzőverseny eredményét. Vasárnap este könnyűzenei előadók koncertjével búcsúzik a Csengerújfalui Mézfesztivál.

– MTI –
hirdetés