Mezőgazdasági biztosítás szükséges a teljes kárenyhítéshez

Mezőgazdasági biztosítás szükséges a teljes kárenyhítéshez
Budapest, 2012. április 21., szombat (MTI) – A mezőgazdasági biztosítások mielőbbi megkötését javasolja a gazdáknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), e nélkül ugyanis csak a kárenyhítő juttatás felére jogosult a termelő az uniós szabályok alapján.

A szaktárca az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében felhívja a figyelmet, hogy a termelők május 15-ig az egységes kérelem benyújtásával egy időben csatlakozhatnak a kárenyhítési rendszerhez.

A csatlakozással járó kárenyhítő juttatás teljes összegére azonban csak azok a termelők lesznek jogosultak, akik az üzemi szintű referencia hozamértékük legalább felére, és az adott növénykultúrára jellemző káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítást kötnek.

Hozzáteszik, hogy azok a gazdák is jogosultak a kárenyhítő juttatás teljes összegére, akik az első kárbejelentésekor még nem rendelkeztek ilyen biztosítással, de a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtási határidejéig – 2012. november 30-ig – megkötik a mezőgazdasági biztosítást. A biztosítási szerződés meglétét a kárenyhítő juttatás iránti kérelem elbírálásakor vizsgálják.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2012. évi tavaszi fagykár után teljes összegű kárenyhítő juttatásban részesülhet akkor is a termelő, ha a fagykárt követően köt mezőgazdasági biztosítást.

A kárenyhítés kifizetése 2013 elején várható.

A VM a gazdálkodók figyelmébe ajánlja a tavaly decemberben hozott minisztériumi rendelet szerinti díjtámogatott mezőgazdasági biztosítási konstrukciókat.

Az új kárenyhítési rendszernek kötelezően és automatikusan tagja lesz az a termelő, aki egységes támogatási kérelmet nyújt be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, és termőföldje meghaladja szőlő-gyümölcs ültetvényeknél az 1 hektárt, szántóföldi zöldségtermelésnél az 5 hektárt, egyéb szántóföldi művelési ágban a 10 hektárt. Az ennél kisebb földterületen gazdálkodó termelő önkéntesen, az egységes kérelemben megtett nyilatkozattal – 3 év folyamatosságot vállalva – csatlakozhat az agrárkár-enyhítési rendszerhez – tartalmazza a tárca közleménye.

Az idéntől a központi kárenyhítő alap mellett a mezőgazdasági biztosításokat is támogatja a kormány. Erre az idén 9,33 millió eurót, vagyis csaknem 2,8 milliárd forintot szánnak. Korábbi tájékoztatás szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium 60 százalékos díjtámogatást nyújt nemzeti forrásból az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási díjhoz. A díjtámogatást is az április 2-án megnyílt egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén igényelhetik a termelők.

 

 

– MTI –
hirdetés