Meztelen király, luxusautó és gáz

Meztelen király, luxusautó és gáz
© Illusztráció: getty images
Csak idő (talán órák) kérdése, mikor szólítja fegyverbe fiait az Európai Unió, vagyis állítja fel a saját, közös hadseregét, szakítva a lassú reagálású erő nem épp hízelgő mítoszával. Ez lehet az első lépés, amelytől a biztonság és a tekintély visszaszerzését reméli a közösség, melynek tagjaiban él, de erősen megrendült a bizalom. Nyéki Zsolt jegyzete.

„Veled, Uram, de nélküled” – így viszonyul az uniós lakosság többsége a szervezethez, és annak vezetéséhez. Egy friss felmérés kétharmados elkötelezettséget mutatott ki a tagság mellett, de ugyanilyen arányban aggódnak az emberek a helyzet miatt, amelyben jelenleg vegetál az EU. Ez pedig nem más, mint elégedetlenség a politikai elittel, az elit politikájával, amely hosszú évek, évtizedek óta döntésképtelen, ezért következetlen és képmutató is. Alkalmatlan a belső konfliktusok kezelésére: szépen rögzíti például a nemzetiségi kisebbségek jogait, de a sérelmek orvoslását két ország belügyének tekinti; tiltja a kollektív bűnösség elvét, de nem lép fel annak jogrendben tartása ellen (hogy csak a saját tapasztalatokat említsük). A képmutatás jeleinek meg se szeri, se száma – itt van mondjuk az embargós politika, mely miatt a főképp élelmiszerrel kereskedő tagállamok kiszorultak az orosz piacról (ez csak nekünk, magyaroknak okozott vagy 1300 milliárd forint kárt), de ha megkérdeznénk, hány BMW, Mercedes, Audi maradt emiatt Németországban, a válasz: nulla. Bizonyára az is az uniós pedagógia része, hogy a kelet-közép-európai országokat kizárva, északon épít gázvezetéket az orosz gáznak a nagyok konzorciuma, benne német, francia, osztrák partnerekkel.

Apropó, a sógorok. Az, hogy Ausztriában választási csalás történt, és nincs legitim elnöke az országnak, az amolyan kis hír, aprócska malőr az uniós közpolitikában. Előfordul az ilyen, ugye, jobb családokban is… Meg a migránsügy a kerítéssel kontra szárnyas kapuval szerte az unióban… S akkor az addig értetlenül bámészkodó tömegből felkiáltott valaki: „… de hisz a király meztelen!” Így fordítottak hátat a britek (az angolok), így bukott meg az osztrák kancellár, így lettek szimpatikusabbak a nép szemében az eddig szélsőségeseknek kikiáltott pártok Ausztriától Franciaországig. Kár lenne érted, vén Európa.

Nyéki Zsolt
hirdetés