Mi a helyzet az új nyíregyházi stadionnal?

A stadion látványterveit már korábban bemutatták
A stadion látványterveit már korábban bemutatták - © Illusztráció: nyiregyhaza.hu
Nyíregyháza – Nyíregyházán átadták a jégpályát, épül a versenyuszoda, lesz atlétikai centrum és új stadion is.

Citius, altius, fortius! – Gyorsabban, magasabbra, erősebben! Ez a cél vezérli a város vezetését a sportfejlesztések terén. A gyorsaság tetten érhető, hiszen hónapok alatt felépült a jégpálya, és az uszoda is gőzerővel épül, a magasság szimbolikus értelmet nyer, ugyanis a kiugró teljesítmények alapja a létesítmények gyarapodása, amellyel a sportélet is pezseg, erősödik a megyeszékhelyen.

Példaértékű hozzáállás

– Kezdjük az uszodával, amely a felújított Continental Aréna tőszomszédságában épül, és a tervek szerint őszre elkészül – ugrott fejest a sportfejlesztések nyíregyházi tengerébe Kósa Árpád kabinetvezető. – Aki nap mint nap elmegy a Hunyadi, a Szegfű és a Bujtos utca találkozásánál, tapasztalhatja, hogy javában tartanak a munkálatok. A belvizes terület miatt az elején a kivitelezők modern szivattyúrendszerrel, vákuumkutas technológiával dolgoztak, és a csőlabirintus után most már a látványos rész következik, amikor szinte kinő a földből egy nemzetközi vízilabdameccsek és úszóversenyek rendezésére is alkalmas uszoda. A KEVIÉP Kft. eddig is példaértékű hozzáállást tanúsított. A beruházás összértéke mintegy 2 és fél milliárd forint, melynek 750 millió forint az önereje, a kormány támogatja a fejlesztést.

Amikor Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a Modern városok programját, a Nyíregyházi Atlétikai Centrum is a nagyberuházások között szerepelt.

– Ez jóval több lesz egy atlétikai komplexumtól, hiszen hét sportág is otthonra talál majd a fantasztikus sportlétesítményben. Azért használom ezt a jelzőt, mert a Tiszavasvári út mellett, a jelenlegi MÁV-sporttelep helyén olyan komplexum épül, amire most nincs példa Európában – fogalmazott Kósa Árpád. – A közbeszerzési eljárás hamarosan véget ér, utána szerződést lehet kötni, és attól kezdve 600 nap múlva lehet átadni az épület­együttest. Lesz benne többek között atlétikacsarnok, sportszálló, rekreációs központ, szabadtéri pálya is. Az anyagi forrás rendelkezésre áll, a kormányzat 3,3 milliárd forintot ítélt oda a sportfejlesztési projekthez.

Novemberben országos bajnoki futammal debütált a Nyíregyháza-rali. Olyannyira sikeres volt a bemutatkozás, hogy új helyszínként bekerült a rali-Európa-bajnokság 2019-es versenynaptárába is.

Felér egy hívó szóval

– Ha a nyíregyháziak nagyon ágáltak volna a rendezés ellen, biztosan át kellett volna értékelni az újbóli lebonyolítás lehetőségét, azonban olyan pozitív volt a visszhangja a tavalyi futamnak, hogy napokkal később döntöttek az illetékesek az Eb-futamról. Ez egy hosszú távú partneri kapcsolat kezdete. Bízom benne, hogy a lehetséges versenyhelyszín kérdése hamarosan nyugvópontra kerül. Ami biztos: Nyíregyháza felkerült a nemzetközi rali térképére, ezzel a kihívással élni kell. Turisztikai és idegenforgalmi szempontból is sokat jelenthet majd a leendő versenypálya.

Márciusban adták át Nyíregyháza legújabb sportlétesítményét, a városi jégpályát, amely alig hat hónap alatt épült meg. A közel 500 millió forintos beruházás 70 százalékban a társasági adóból, 30 százalékban pedig kormányzati forrásokból készült el.

– Dilemma volt, hogy zárt vagy nyitott legyen-e a létesítmény, azóta az élet igazolta a döntés helyességét. Mivel nyitott, így az arra járók beláthatnak, ami felér egy hívó szóval, ha pedig bezártuk volna, az költséges működtetési technológiát igényelt volna. Így viszont nullszaldós az üzemeltetése. A fiatalok napi rendszerességgel özönlik el a jégpályát, működik az Ovikori program, az oktatási intézmények úgynevezett jégidőt kaptak. Bebizonyosodott, hogy ez egy sikertörténet – jegyezte meg végezetül Kósa Árpád.

Fociaréna lesz extrákkal

Régóta beszédtémát szolgáltat a nyíregyházi stadion. A Magyar Közlönyben megjelent, hogy 10,3 milliárd forintos támogatással egy új, 8 ezer férőhelyes stadiont húznak fel a jelenlegi helyén, a Sóstói úton.

– Többféle koncepció volt, végül nem a 6, hanem a 8 ezer férőhelyes tervet fogadták el. A beruházó nem az önkormányzat, hanem az állam lesz. Dr. Kovács Ferenc polgármester kifejezett kérése volt, hogy ne csak fociaréna legyen a stadion, hanem épüljön futókör, és alkalmas legyen például fesztiválok és koncertek rendezésére is. Szeretnénk, ha az építkezés idején a Nyíregyháza Spartacus nem hagyná el a várost, megtettük a szükséges előkészületeket. A multifunkcionális létesítmény a tervek szerint 2020 nyarára készülne el.

KMTovábbi hírek a Sport kategóriából


hirdetés