Mi legyen a Sóstó Zoo kisfókájának a neve?

Akt.:
Mi legyen a Sóstó Zoo kisfókájának a neve?
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Újabb fókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark kaliforniaioroszlánfóka-csapata.


A hároméves állat Lengyelországból érkezett és a karanténidőszak letelte után megkezdete a tréningeket. A kis úszólábú Franssal, a három éve itt élő négyéves állattal gyakorol együtt, míg az idősebb, 13 éves állatok, Gino és Leon más időpontban mutatják be tudományukat a látogatóknak. A kis fókának még nincs neve, ezért az állatpark a közösségi oldalán várja majd a névjavaslatokat az új jövevénynek.

A hím kaliforniai oroszlánfókák testtömege elérheti a 250 kg-ot, s jelentősen nagyobbak – gyakran kétszer akkorák – a sárgásbarna nőstényeknél, bundájuk sötétbarna. Ivarérett korukra jól fejlett domború homlokuk alakul ki, amely a Nyíregyházán élő idősebb állatoknál már jól látható.

Nehéz, hengerszerű testük ellenére ügyesen mozognak a szárazföldön is, mivel végtagjaik elhelyezkedése biztosítja fürgeségüket. A szárazföldön lábakként működő uszonyaival gyorsabban haladnak az embernél. A fülesfókák családjába tartoznak, mert bár apró, de jól látható fülkagylójuk van.

A fülesfókák a vízben főleg mellső úszóikkal hajtják előre magukat. Sokat tartózkodnak a vízben, ezért testüket vastag zsírréteg borítja, ami kiválóan szigetel, ráadásul segít az áramvonalas torpedóalak kialakításában. Az oroszlánfókák akár 30 km/h sebességet is elérhetnek úszás közben. Igazi búvárok, hiszen képesek akár 20 percig a víz alatt maradni. Több mint 200 méterre is lemerülhetnek minden gond nélkül. Ez azért lehetséges, mert az emberhez képest az ő vérük kétszer-háromszor több oxigént képes tárolni. A fókák képesek vízben is aludni, orrnyílásaikat zárva tudják tartani.

A Nyíregyházi Állatpark játékos fókasulijában a trénerek kéz- és hangjelekkel kommunikálnak az állatokkal, és tanításuk során pozitív megerősítést használnak, tehát haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. Az állatok csak tengeri halat esznek, kedvencük a hering és a makréla.

A nemrég érkezett kis állat is elkezdte a fókasulit padjait koptatni, egyre ügyesebben oldja meg a feladatokat. A nyílt tréningek szedrán kezdődnek, így a szerencsésebb látogatók megleshetik a játékos okítást, s húsvéttól már előre meghirdetett fókashow-ban fogják bemutatni tudásukat a világ egyik legintelligensebb állatai.


Nyíregyháza - Két mishmi takin (Budorcas taxicolor) született a Nyíregyházi Állatparkban. A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, megjelenésében inkább kis termetű szarvasmarhára emlékeztető takint 2009 óta tartja az állatpark. Az eddig egy ivarérett hímből, két ivarérett nőstényből és két bo...

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Állatpark évtizedek óta folytat szemléletformáló, oktató tevékenységet, gondoljunk csak a közkedvelt nyári táborra, a Zoosulira, vagy az év közbeni erdei iskolai foglalkozásokra. Ezek a programok elsősorban az általános iskolás korosztálynak szólnak, míg a szakvezetések a...
hirdetés