Mi leszel, ha nagy leszel? A pályaválasztási kiállításon megtudod!

Akt.:
Mi leszel, ha nagy leszel? A pályaválasztási kiállításon megtudod!
© Fotók: Racskó Tibor
Nyíregyháza – A pályaválasztási kiállításon köszöntő beszédet mondott a megyeszékhely önkormányzatának nevében dr. Ulrich Attila is.


– A fiatalokkal meg kell ismertetni a munka világát, erre remek alkalom ez a kétnapos rendezvény – fogalmazott Nyíregyháza alpolgármestere, aki szerint azok a fiatalok, akik nyitott szemmel járnak a különféle standok között, remek iránymutatást kaphatnak a jövőjüket meghatározó döntésük meghozatalához.

Remek alapokat ad

Az Abigél Többcélú Intézmény standjánál egy meglepően fiatal lány fogadott bennünket.

A mindössze tizenhat esztendős nyírbogáti Kósa Petra az oktatási intézményt képviselte, és igyekezett az arra járó kortársaival megismertetni a Abigél szervezeti felépítését és képzési struktúráját.

– Én táncosnak tanulok, szeretnék eljutni a kaposvári Színművészeti Egyetemre, ehhez remek alapokat ad az Abigél – mesélte lapunknak csillogó szemekkel Kósa Petra.

Mérnök szeretne lenni

– Engem főként az informatikai érdekel, szívesen tanulnék mondjuk mérnöknek – avatott be bennünket jövőbeni terveibe a tizennégy éves Papp Márton, aki Gyulaházáról érkezett a pályaválasztási kiállításra. Hozzátette: szeretne bekerülni a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumba, majd annak elvégzése után mindenképpen Budapesten akar továbbtanulni.
– Onnan csak abban az esetben jönnék vissza a megyébe, ha az itteni cégek ugyanannyit bért kínálnának, mint a fővárosi vagy a dunántúli vállalkozások – fogalmazott markánsan Papp Márton.

Magas bérigények?

A főként légrugókat és különféle autó- illetve gumiipari eszközöket gyártó ContiTech Magyarország Kft. standjánál Szikszai Géza kalauzolta körbe az érdeklődőket.

Lapunk érdeklődésére elmondta: ők főként mérnökökre “vadásznak”.

– Fizikai dolgozót egyszerűbb találni, a szakképzett mérnökökkel nagyobb gondban vagyunk – fogalmazott a laborvezető, aki szerint ha még a szaktudás rendben is van, akkor a nyelvtudás hiánya jelent problémát.

A nyíregyházi cég képviselője hozzátette: sok esetben találkoznak olyan pályakezdővel, akinek túl nagy a bérigénye.
– Annak ellenére, hogy mi régiós szinten a jól fizető cégek közt vagyunk, mégis sok esetben “bekérnek” a fiatalok – közölte a laborvezető.
hirdetés