Mi vagyunk őrültek, vagy a világ?

Nyíregyháza – A jövő héten újra megnézhetjük Nyíregyházán a számos díjjal elismert előadást, az Egy őrült naplóját.


Amikor 2016-ban bemutatták az Egy őrült naplóját, díjeső hullott az Orlai Produkció előadására és Keresztes Tamásra. A Gogol-műből készült darabot a nyíregyházi színházkedvelők is láthatták már, de akkora volt az érdeklődés a kiváló rendezés és a fantasztikus színészi alakítás iránt, hogy a Móricz Zsigmond Színház ismét Nyíregyházára hívta az előadást, amelyet április 8-án nézhetnek meg az érdeklődők.

Pétervári elbeszélés

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” 2016 tavaszán monodráma formájában állította színpadra Bodó Viktor. A történet főszereplőjét, a szemünk előtt a realitás­érzékét folyamatosan vesztő vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza. A dísz­letet is maga készítő színész mellett fontos „szereplő” a környezetet és atmoszférát megteremtő loop is, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés azóta sem vesztett aktualitásából.

Vérbeli színház

A kulton.hu szerzője az előadásról azt írta: „Nehezen találom a szavakat. Ez nem kifejezetten előnyös helyzet kritikaírás esetében, de a szóban forgó színműre nézve mégis kecsegtető. Létezik olyan ideális állapot, amikor egy előadás mondanivalója a függöny legördülését követően is még napokig foglalkoztatja az embert. Aztán van, amikor egy darab olyannyira mélyre hatol és olyan meg­győzően beszél egy helyzetről, egy emberről, hogy elnémulunk, majd boncolgatni kezdjük az üzenetet, amely a vizsgálat folyamán egyre több jelentést kap. Ezt a jelenséget én vérbeli színháznak nevezem. Ilyennek tartom Bodó Viktor legújabb rendezését, az Egy őrült naplóját is”.

A szinhazikritikak.blog.hu sem fukarkodott a dicséretekkel: az előadás „rávilágít a körülöttünk lévő világ tényleges működésére, a mélyszegénységre, az igazságtalanságra, a társadalmi rétegek különbözőségeire, az emberi kihasználásra, kizsákmányolására. Az egyszeri néző már azzal is megelégedne, ha Keresztes Tamás másfél órán keresztül csupán az első öt percben látott figurát hozná, a karakter azonban az idő előrehaladtával folyamatos változáson esik át. Kezdetben humorosnak, megmosolyogtatónak találjuk, nevetünk rajta (és sajnos nem vele), de ezt a jókedvet hamar átveszik másfajta érzelmek. … Olyan gesztikulációkat, mimikát láttam és beszédet hallottam egyszerre, amelyre rávágnám, hogy ilyen összhatásra ember nem képes. Pedig, higgyük el, hogy képes, sőt Keresztes még ennél többre is.”

Elismerések

Thealter Fesztivál 2016: Kritikusok díja
Színikritikusok díja 2017: a legjobb férfi főszereplő
Mastercard: az Év Színházművésze díj
MOST Fesztivál 2017: Legjobb monodráma előadás
Legjobb alakítás különdíja: Keresztes Tamás

KM
hirdetés