Nyíregyháza

2020.09.14. 20:00

Célkeresztben a hazai kkv-k

A következő költségvetési időszakban állhat hazánk rendelkezésére a legnagyobb forrás.

Magor zöldség -gyümölcs feldolgozó üzem átadása a Sport utcában

Forrás: MW-archív

Fotó: AS

A megyeszékhelyre érkezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium országos konzultációsorozata, Dobos Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár előadásának a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyíregyházi székháza adott otthont. A konferenciasorozat leginkább a hazai kis- és középvállalkozásokat célozza meg, fő témája pedig a következő uniós programozási időszak forrásfelhasználása.

Dobos Balázs államtitkár lapunknak elmondta, a minisztérium három fő célt fogalmazott meg. Az első a kis- és középvállalkozások széles körének szól, szeretnék a lehető legkiszámíthatóbbá tenni az érintetteknek a megújulást, akár a technológia, a szervezeti felépítés vagy a generációváltás tekintetében.

Saját termék, márka

A gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár elmondta: kiemelt célkitűzés a nagy növekedési potenciállal rendelkező, akár saját termékkel, saját márkákkal megjelenni képes vállalkozások „kiválóságalapú” támogatása, valamint a jövő iparágainak célzott fejlesztése is.

Dobos Balázstól megtudtuk, a jövő iparágainak számít az egészségipar, az úgynevezett kreatív ipar, de az élelmiszeripar is, ahol már több helyen a mesterséges intelligenciával vagy az ipar 4.0 eszközeivel dolgoznak. Az államtitkár kiemelte, a célok közé tartozik az is, hogy ezeket a technológiákat és eszközöket a magyar vállalkozások minél nagyobb számban alkalmazzák.

A korábbi fórumokon elhangzott: Magyarország rendelkezésére ötvenmilliárd eurónyi forrás áll a 2021–2027 közötti európai uniós költségvetési időszakban, ennek jelentős részét gazdaságfejlesztésre és innovációra, a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére fordítják. Az eddigi uniós programozási időszakok közül a következő időszakban állhat Magyarország rendelkezésére a legnagyobb forrás. A támogatásoknak egyértelműen azt a célt kell szolgálniuk, hogy a vállalkozások mind szervezetileg, mind technológiailag meg tudjanak újulni, és növelni tudják a termelékenységüket, versenyképességüket.

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár korábban kijelentette, hogy az idén a gazdasági teljesítmény legfeljebb 5 százalékkal csökken, 7–9 százalék közötti GDP-arányos államháztartási hiány mellett, ami nemzetközi összehasonlításban jónak mondható.

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére a magyar gazdaság középtávú kilátásai már bővülést jeleznek. A középtávú gazdasági prognózisok egyik alapja, hogy a mostani válság a 2007–2008-as recesszióval ellentétben nem strukturális, hanem bizalmi eredetű

– fogalmazott György László.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervéről szólva elmondta: a veszélyhelyzeti intézkedések kihirdetése óta több mint 500 milliárd forint beruházásösztönző támogatásról döntöttek. Az államtitkár szerint minden eszköz és megoldás rendelkezésre áll ahhoz, hogy ne kelljen a tavaszihoz hasonló módon lezárni a gazdaságot.

TG, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában