Miért hasznos a mulcsozás?

Nem csak locsolással tarthatjuk nedvesen a talajt
Nem csak locsolással tarthatjuk nedvesen a talajt - © Illusztráció: ezermester.hu
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A júliust tartják a legmelegebb hónapnak, talán a legkevesebb csapadék is ilyenkor hullik.

A kerti teendők között ezért a talaj nedvességének megőrzése az egyik komoly kihívás – amit nem csupán locsolással tudunk megoldani. Egyre többen használják a talajtakarásos nedvességmegőrző eljárásokat nem csak szamóca sorok között, de más konyhakerti növények esetében is. Ezt mulcsozásnak nevezik és általában a kerti ápolás során levágott fűnyesedéket használják erre a célra.

Kevesebb lesz a gyom

Milyen előnyöket várhatunk a mulcsozástól? Megőrzi a talaj nedvességtartalmát, tehát csökkentheti a szükséges öntözések számát. Visszaszorítja a gyomok növekedését. Felfogja az esővizet, tompítja annak erodáló hatását. Megakadályozza a termés befröcskölését sárral.

Szabályozza a talaj hőmérsékletét, megakadályozza a túlzott lehűlést és felmelegedést. Ennek a kora nyári és őszi fagyoknál lehet jelentősége. Megkönnyíti a veteményesben a közlekedést, nagyobb esők után sem lesz számottevő sár. Végül, de nem utolsó sorban díszít is.

Veteményesünk egy-egy friss mulcsozás után gondozott külsőt ölt. A rövid távú előnyök után feltétlenül meg kell említenünk a talajtakarás hosszabb idő alatt jelentkező kedvező hatásait is; nevezetesen a talaj állapotának javítását. A takarásra használt szerves anyagok lebomlásuk során szerves anyaggal gazdagítják, s egyúttal lazítják a talajt.
Ennek következtében fejlődik a gyökerek növekedése, javul a talaj vízáteresztő és -befogadó képessége. Megnő a talaj szervesanyag-tartalma, s ez elősegíti a giliszták és más hasznos, a lebontási folyamatokban részt vevő szervezetek felszaporodását.

Forrás: Agroinform.hu

Címkék: ,hirdetés