haon-sportoldal

2012.12.31. 11:28

Ellenfelei motiválják a hajdúsági tehetséget

Úszás. Holoda Péter neve hirtelen robbant be a köztudatba, miután nyáron új korosztályos csúccsal győzött az Országos Serdülő Bajnokságon 100 méteres gyorsúszásban.

Úszás. Holoda Péter neve hirtelen robbant be a köztudatba, miután nyáron új korosztályos csúccsal győzött az Országos Serdülő Bajnokságon 100 méteres gyorsúszásban. A Hajdúszoboszlói Árpád S.E. úszója január közepén Sydney városában áll rajtkőre az ifjúsági válogatottal. A Ludmány házaspár tanítványa interjúnkban mesélt a kezdeti nehézségekről és arról, miként vált szenvedélyévé a sport.

 

Kezdetek

– Mint sok más embernek, nekem is gerincferdülésem miatt ajánlották ezt a sportot. A kezdeti élményeim nem voltak túl kellemesek, jobban szerettem állni a medence fala mellett, mint elrugaszkodni a biztos támasz mellől. Ma már nem biztos, hogy képes lennék egy órán keresztül a hideg vízben állni – mondta Holoda, akit már most a jövő egyik olimpikonjának tekintenek, és akinek noha ma már az úszás tölti ki a mindennapjait, ez nem volt mindig így. – Az úszást egy évig szüneteltettem és ekkor kipróbáltam más sportokat. Ekkoriban próbálkoztam a tenisszel, kézilabdával, kosárlabdával. Ezek egyike sem gyakorolt rám olyan mély benyomást, mint az úszás – vallotta be a hajdúszoboszlóiak tehetsége.

 

Nincs példaképe

A sportoló tehetsége már fiatalon megmutatkozott, igaz, régebben még fizikai adottságait inkább hátránynak tartotta. – Mindig mondták nekem, hogy a testi adottságaimnak köszönhetően jó úszó lehet belőlem. Ezt kezdetben nem igazán éreztem, hosszú végtagok, vékony testalkat, elég fárasztó munka a vízben való mozgás. Ma már tudom, mennyit köszönhetek a jó genetikámnak – mondta a Ludmány házaspár tanítványa, majd az eredményeiről beszélt. – Az emberek azt hiszem, akkor vettek számításba először, mikor egyetlen századmásodperccel kaptam ki az Aranyüst úszóversenyen, majd pedig akkor vettek komolyan, mikor most nyáron új korosztályos csúccsal nyertem meg az Országos Serdülő Bajnokság 100 méteres gyorsúszó számát – vélekedett Holoda, aki január elején Sydneyben áll rajtkőre. – Az úszásban igazi példaképem nincs, mivel akkor arra koncentrálnék, hogy az ő időit utolérjem, ahelyett, hogy arra törekednék, hogy a lehető legjobb legyek. A legnagyobb hatást úgy érzem, Alain Bernard francia sprinter tette rám mikor 47,50 másodperces idővel új világcsúcsot úszott. Azt hiszem, ekkor döntöttem el végképp, hogy sprint számokban szeretnék indulni. Mellesleg az sem volt hátrány, hogy a magas, úszókhoz képest hatalmas izomtömeggel rendelkező ember félelmetes látványt nyújtott a medencében – fogalmazott az Árpád S.E. többszörös évjáratos országos csúcstartója.

 

Versenyek

Első versenyén még nem volt túl erős a mezőnyben Holoda, azonban minden megmérettetésére szívesen emlékszik vissza, hiszen állandóan tanulhatott valami újat. A hajdúsági úszó mielőtt rajtkőre áll, elképzeli, mi vár rá, ebből merít erőt. – Mindig elképzelem a versenyemet előre. Hogy és mint fogok úszni, a rajtot, a fordulót, egyszóval mindent. Ez abban az esetben könnyebb, hogyha van délelőtt előfutam és délután döntő, ugyanis ekkor már tanulni tudok a délelőtti hibáimból és korrigálom azokat. Valamint egy kis pörgős zene sem árt ilyenkor – mondta a sportoló és megemlítette. – Az edzőm és a családom nélkül most nem lehetnék ott, ahol tartok. Sokat köszönhetek nekik. Ők támogattak mindenben, még ha ez lemondásokkal is járt. Valamint az ellenfeleim, mert én mindig győzni szeretnék, ők pedig nem adják könnyen magukat.

 

Napirend és szabadidő

– Reggel iskolában kezdem a napot, majd hazamegyek ebéd, tanulás és az uszodában folytatom, 19-ig, azután ismét tanulok. Amennyiben reggel szintén van edzésem, csak annyi változik, hogy még az iskola előtt az uszodába megyek. Hétvégén pedig szintén belefér még egy tréning. A barátaim többnyire az iskolához, edzéshez vagy éppen versenyekhez kötődnek. Ahhoz, hogy máshol ismerkedjek se időm, se energiám nincs. De nem panaszkodom, hiszen így is nagyon sok kedves emberrel ismerkedhettem meg – nyilatkozta a fiatal úszó, majd beavatott minket abba, hogy mivel szereti tölteni fennmaradó idejét. – Kevés szabadidőm van, mert sokat elvesz az úszás és a tanulás. Amennyiben mégis akad, szívesen nézek filmeket, hallgatok zenét vagy ülök le a számítógépem elé. HBN–VL

 

Névjegy

Született: 1996.01.09. Debrecen

Családi állapot:

Súly:85 kg

Magasság:195 cm

Csillagjegy: Bak

 

Kedvencek

Sportág: úszás

Sportoló: Alain Bernard, Ryan Lochte

Hobbi: sportok

Időtöltés: bármilyen sport

Film: Szállító 1. 2. 3., összes Rocky

Színész: Jason Statham, Sylvester Stallone

Könyv: Harry Potter

Ország: természetesen a saját országomat a legjobb képviselni, így Magyarország

Amit a legjobban szeret: úszni

Amit a legjobban utál: ha feltartanak a pályámon

Szenvedély: mindenféle edzés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!