Nyíregyháza hírei

2013.02.14. 12:31

Hűtlenek lettünk a könyvekhez

Nyíregyháza - Alig olvasnak könyvet a fiatalok: se idejük, se kedvük – derül ki az Ipsos friss kutatásából.

Nyíregyháza - Alig olvasnak könyvet a fiatalok: se idejük, se kedvük – derül ki az Ipsos friss kutatásából.Ritkán kerül a fiatalok kezébe könyv: mindössze 7 százalékuk olvas naponta, további 16 százalékuk heti rendszerességgel. A havonta kötetet forgatók aránya sem magas (14 %), 100 megkérdezettből 28 pedig bevallotta: egyáltalán nem olvas könyveket. A tizen- és huszonévesek sokféle, önigazoló és beismerő érvet sorolnak fel arra, miért nem része napjaiknak a könyvolvasás.

A fiatal felnőttek körében lassan terjednek az e-könyvolvasók. Bár kevesen használják, de a korosztály egyharmada szerint az elektronikus könyveké a jövő, előbb-utóbb népszerűbbé, elterjedtebbé válnak, mint a papírra nyomtatott betűk. A fiatalok csaknem fele azonban úgy vélte, a kulturális fogyasztásban továbbra is helye marad a hagyományos könyvformátumnak is. Leginkább a szakmunkás végzettségűek vannak távol a szakmai kötetektől, a szépirodalomtól, 82 százalékuk lényegében nem vagy alig olvas.

Az alacsonyabb végzettségűeknél 71, az érettségizetteknél 52, a diplomásoknál 18 százalék azok aránya, akik ritkán vagy soha nem forgatnak könyvet. A 18-25 éves korosztály közel kétharmada, 63 százaléka tehát lényegében a könyvektől függetlenül éli az életét. Ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, félezer 15-25 év közötti fiatal megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!