Nagyvilág

2012.03.09. 11:53

Megszólalt a kínai politikai botrány legbefolyásosabb érintettje

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:     Peking, 2012. március 9., péntek (MTI) - Kitérő válaszokat adott Po Hszi-laj (Bo Xilai), a 30 milliós délnyugat-kínai Csungking (Chongqing) város első embere, de cáfolta lemondási szándékát, amikor a személyét is érintő politikai botrányról faggatták az újságírók a kínai parlament most folyó ülésszakán.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

    Peking, 2012. március 9., péntek (MTI) - Kitérő válaszokat adott Po Hszi-laj (Bo Xilai), a 30 milliós délnyugat-kínai Csungking (Chongqing) város első embere, de cáfolta lemondási szándékát, amikor a személyét is érintő politikai botrányról faggatták az újságírók a kínai parlament most folyó ülésszakán.

    A város polgármester-helyettese, egyszersmind volt rendőrfőnöke még február elején Csengtu (Chengdu) amerikai konzulátusán töltött egy napot, majd miután kijött, Pekingbe szállították. Hivatalosan eddig két alkalommal erősítették meg, hogy Vang Li-csün (Wang Lijun) ügyében vizsgálat van folyamatban.

    Po Hszi-laj, a város párttitkára, egyben a kommunista párt politikai bizottságának tagja pénteken lényegében ugyanezt tette. Kérdésre válaszolva kijelentette, Vang ügyét az "illetékes központi hatóságok" nyomozzák. "Amint lesz eredmény, azokat mindenki számára ismertté tesszük" - jegyezte meg. Egyúttal utalt rá, a múlt havi történések rendkívül váratlanul érték.

    Közkeletű vélemény szerint Po az idén ősszel kongresszusát tartó Kínai Kommunista Párt (KKP) legmagasabb döntéshozó testületének, a politikai bizottság állandó bizottságának tagságára aspirált. Ugyancsak általános megítélés szerint, ha voltak is ilyen tervei, azoknak a történteket követően búcsút mondhat, hiszen a személyére vonatkozó információk tömege juthatott az amerikaiak tudomására.

    "Ami engem illet, szívből mondhatom, sosem hoztam összefüggésbe magam különösképpen a 18. kongresszussal" - jegyezte meg Po újságírók előtt. Egyben - a korábban elterjedt szóbeszédre reagálva - teljes mértékben alaptalan híresztelésnek nevezte azt, hogy részéről bármiféle lemondás szóba került volna.

    A Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök amerikai látogatása előtt néhány nappal történt politikai incidens felkavarta a kínai közvéleményt, s azóta is élénken foglalkoztatja a téma, a csungkingi szervezett bűnözés hírhedten keménykezű ellenfele, Vang Li-csün esete. A hírzárlat miatt ugyanakkor rengeteg spekuláció, feltételezés látott napvilágot.

    Po Hszi-lajt kereskedelmi miniszterségét követően küldték Csungkingba, ahol elsősorban a rendteremtés volt a feladata. Az agilis, energikus ember hírében álló politikus a jobbkezeként emlegetett Vang Li-csünnel könyörtelen harcot indított az elharapózott korrupció és bűnözés ellen, s közben létrehozta az úgynevezett "csungkingi modellt". Ennek jellemzői a gazdasági sikerek és kiterjedt foglalkoztatást eredményező projektek mellett a közösségformáló "vörös kultúra" népszerűsítése.

    Po a pénteki sajtóértekezleten magabiztosan jelentette ki, hogy Csungking jó irányba halad, s megerősítette: a városi kormányzat folytatja harcát a maffiajellegű bűnözés ellen, mint ahogy folytatja a régi forradalmi dalok éneklésének kampányát.

    A 63 éves Po Hszi-laj a veterán kommunista pártvezető Po Ji-po (Bo Yibo) fia. Az apa Mao Ce-tung (Mao Zedong) néhai államelnök volt közvetlen harcostársa, a "nyolc halhatatlan" egyike, aki 2007-ben, 98 éves korában hunyt el.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!