Milliókkal többet érhetnek a szigetelt házak

Akt.:
A szigetelt családi házak akár milliókkal magasabb áron adhatók el a felmérés szerint
A szigetelt családi házak akár milliókkal magasabb áron adhatók el a felmérés szerint - © Fotó: Knauf Insulation
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni.

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20 százalékkal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felméréséből.

A kutatás rámutat arra is, hogy a magyar családiház-állományon belül, immár évek óta folyamatosan nő az energiahatékony otthonok aránya: immár minden ötödik ház szigetelt, és spórol meg akár 100-150 ezer forintnyi rezsit is egy szezonban tulajdonosának.

Egyre több házat szigetelnek

Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből mintegy 100 ezer ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép 25 ezer hirdetés szövegelemzésén alapuló kutatásából kiderült, hogy évről évre nő a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerűsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17 százaléka, 2017-ben pedig 19 százaléka volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21 százalékra növekedett.

graf_cJelentős különbség van a szigetelt és a nem szigetelt házak ára között

„Egyértelmű a pozitív trend! Egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettős: az ingatlan használata során akár a rezsi 50 százaléka is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

Gyorsabban nőtt az áruk

A kutatás rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nő, mint a nem szigetelt otthonoké. „2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222 ezer forint/ négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20 százalékkal drágábban, átlagosan 270 ezer forint/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

„Jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerű otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik” – tette hozzá a szakértő.

A szigetelés árnövelő hatásának érzékeltetése céljából a szigetelőanyag-gyártó és a hirdetési portál szakemberei megvizsgálták azt is, hogy az ország egyes megyéiben mennyivel magasabb áron adható el egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres, szigetelt családi ház, mint egy nem szigetelt.

Jelentős árfelhajtó

Az eredmények szerint a körülbelül azonos méretű családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy szigetelt otthon, mint egy nem korszerűsített. Kiderült, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900 ezer forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100 ezer forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.

HBN


A szigetelés csak álom?

A kutatás rámutat arra is, hogy az Északkelet-Magyarországon hirdetett családi házak esetén sokkal gyakrabban emelték ki tulajdonosaik a szigetelés meglétét, mint máshol. Az elemzők szerint ennek hátterében az állhat, hogy ebben a régióban a szigetelés még kuriózumnak számít, míg a nyugati megyékben valószínűleg már természetes. A családi ház hirdetésekben a legnagyobb arányban Bács-Kiskun megyében (29,6 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (23,3 százalék), illetve Hajdú-Bihar megyében (22,4 százalék) említették a szigetelés meglétét. A legkevesebb eladó szigetelt ház Békés megyében (10 százalék) és Nógrád megyében (8 százalék) van.
hirdetés