”Milliomos” anyák

Kutatók kiszámították: az anyák milliomosok lehetnének, ha minden rejtett munkát pénzben kifizetnének nekik. Angyal Sándor jegyzete.

No persze ezúttal sem jó általánosítani, hiszen vannak gazdagabb és szegényebb országok, s bizony akadnak olyan anyácskák is, akiknek fel sem tűnik a halom szemét a gyermekszobában, vagy ott áll a sok mosogatnivaló már napok óta a konyhában, s a vacsora legfeljebb szendvics, mert főzni macerás. Nem róluk beszélek, hanem azokról, akik ki sem látszanak a sok házimunkából, s akikre több gyermek felnevelése hárul, bár ez utóbbiból az apukák is át szoktak vállalni egy kis játékos kikapcsolódást.

A világ legtöbb országában a férfiak több időt töltenek a munkahelyükön, amiért hol több, hol kevesebb bért kapnak, így mondhatják, hogy ők tartják el a családot. Csakhogy ha az anyukák otthon végzett sokórás munkáját, amit a takarítással, a mosással, a vasalással töltenek a munkahelyi fáradozásaik után otthon, „beórabéreznék”, lehet, hogy meglepődnénk az eredményen! S akkor még egy szót sem ejtettünk a stresszről, ami mindezzel jár. A stresszesebb munkahelyeken sok országban lényegesen magasabb órabért számláznak. Vannak országok, ahol kiszámították mindezt, s rájöttek, hogy sok helyütt a polgármester fizetésével egyenlő bér illetné meg az édesanyákat a rengeteg munkájukért. Sőt, Ausztráliában olyan eredményt kaptak a számolás után, hogy az anyukák akár havi 18 millió forintot is kiérdemelnének! De mi a helyzet idehaza? Az EU két éve mérte fel a magyar viszonyokat, s azt állapította meg, hogy nálunk a helyzet sokkal konzervatívabb, mint a szomszédos országokban. A magyarok nagy része úgy gondolja, hogy a gyermekgondozás egyértelműen a nők dolga. Ezek után már csak arra volnék kíváncsi, hogy a magyar anyukák vajon megközelítenék-e a városházi portás keresetét…

Angyal Sándor
hirdetés