Milyen irányba megy majd a megye?

Párhuzamos ÉM-interjú a megyei közgyűlés távozó és leendő elnökével.

Gyárfás Ildikót (MSZP), a megyei közgyűlés távozó és dr. Ódor Ferencet (Fidesz-KDNP), az immár fideszes többségű testület  leendő elnökét kérdezte az Észak-Magyarország a hogyan továbbról.

ÉM: Ilyen eredményre számított?

Gyárfás Ildikó: Jobb eredményre számítottam, bíztam abban, hogy az országos politika, a kiélezett ellentét nem lesz ilyen hatással a megyékre, benne Borsod-Abaúj-Zemplénnel. Azt reméltem, hogy sikerül megőriznünk a többséget. Az eredményt, a választók döntését elfogadjuk, ellenzékben tesszük majd a dolgunkat.

Dr. Ódor Ferenc: Számítottam, számítottunk arra, hogy nyerünk, jómagam azért arra nem, hogy országosan is ilyen mértékben. A választók döntése nagy felelősséget ruházott ránk, ezért is törekszünk majd jó együttműködésre poltikai ellenfeleinkkel. Jobban örültem volna, ha nem két-, hanem többszereplős a megyei közgyűlés.

ÉM: Merre „megy” tovább a megye? Lesz-e, és ha igen, milyen irányváltás?

Gyárfás Ildikó: Elvárom a győztesektől, hogy a megkezdett folyamatokat tovább vigyék, hogy sikerüljön lényegesen több munkahelyet teremteniük, eredményesen lobbizzanak megyénkért, folytatódjék az idegenforgalmi program, ha lehet, még jobb kapcsolatokat építsenek ki és ápoljanak a civilekkel, közüttük a nyugdíjasklubokkal, őrizzék a bányászhagyományokat.

Dr. Ódor Ferenc: Felül fogjuk vizsgálni az intézményfenntartás rendszerét, mert erről mást gondolunk, eddig is mást gondoltunk, mint a kormányzó erő. Nem voltunk és nem vagyunk hívei az összevonásoknak, amelyek szerintünk elsősorban nem hasznot hoztak, hanem inkább kárt okoztak. Kiemelkedő feladatunk a munkahelyteremtés, a gazdaság fejlődésének ösztönzése, mert az eltelt négy évben nem tapasztaltuk, hogy komoly beruházások történtek volna.

ÉM: Hogyan képzelik el az együttműködést? Itt, a megyében, valamint a megye és a kormány között?

Gyárfás Ildikó: Konstruktív ellenzék leszünk. És ez úton is gratulálok a győzőknek.

Dr. Ódor Ferenc: A Fidesz országos választmányának döntése értelmében én lettem a párt megyei listavezetője, egyben a közgyűlés elnöki tisztének várományosa. A mindenkori elnök a megyei területfejlesztési tanács elnöke. A regionális fejlesztési tanácsban pedig megfelelő időközönként váltják egymást az elnökök, most a szocialista Szabó Györgyé a poszt. Előbbi nemzeti, utóbbi nemzeti és uniós forrásokból merít. Úgy gondolom, hogy a választók vasárnapi döntése nem befolyásolhatja negatívan e forrásokhoz való hozzáférést.

Kapcsolódó cikkek:

A jövő héten lesznek az alakuló ülések

Mezőkövesd, Tiszaújváros: alakuló ülések a jövő héten

Új észak-borsodi városi polgármesterek reagálása  
hirdetés