Milyen őszi gyümölcsök és zöldségek vannak?

Milyen őszi gyümölcsök és zöldségek vannak?
Számos zöldség és gyümölcs van, aminek az ősz a szezonja, ami még csak most érik. Cikkünkben összegyűjtöttük őket, lássuk, hogy melyek ezek.

Az egyik egy nagyon egészséges csonthéjas, ami rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, ez pedig a dió. A dióbél fogyasztásának egyik leglényegesebb hatása, hogy csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, mivel nagy mennyiségben található meg benne az Omega-3 zsírsav. Tárolását tekintve a legpraktikusabb, ha zacskóban és hűtve tesszük el, de természetesen, ha nincs megpucolva, nagyon sokáig eláll. Ropogtatható magában is, de süteményekhez is kiváló.

A következő az őszi gyümölcsök közül a sorban a gesztenye. Természetesen nem keverendő össze a gesztenyebábukhoz tökéletes vadgesztenye az étkezésre alkalmas szelídgesztenyével. Ezt a finomságot leggyakrabban sülten fogyasztjuk, bár a gesztenyepüré is az élvonalban van. Magas B-, C-, E- vitamin, vas, kálium és magnézium tartalma révén segít megelőzni a csontritkulást és segít a vérképzésben. Népszerű felhasználása továbbá a gesztenyeliszt.

Van egy nagyon ismert októberi finomság, ami Amerikából származik, de Európában is egyre elterjedtebb. A sütőtökből nem csak töklámpást lehet faragni Halloween-kor, de pompás étel is egyben. Fogyaszthatjuk sütve, krémlevesben, sőt, akár köretként is. Amellett, hogy finom, még nagyon egészséges is, mivel nagyon magas az A- és C- vitamin tartalma és kiváló antioxidáns. Tökéletes nasi lehet a tökmag például egy esti filmhez.

Az alma egy örök kedvenc, ami soha, egyik évszakban sem megy ki a divatból. Ez az a gyümölcs, ami, legyen szó őszről, tavaszról, mindig megtalálható a boltok polcain vagy a termelőknél. Alapvetően egy nagy múltú, kedvező hírű gyümölcsről lévén szó, ami a világ minden táján megtalálható, de a világ almatermésének a fele Európából származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. Gazdag A-, B-komplex, C-vitaminokban, falvonoidokban, antioxidánsokban. Ásványi anyagai: kálum, kalcium, vas, magnézium, cink., értékes rostanyaga a pektin.

A szilva is egy hasonlóan népszerű gyümölcs, de míg a mértéktelen almafogyasztás székrekedéshez, addig ugyanez a szilva esetében hasmenéshez vezet. A szilva nagyon sok A-vitamint, káliumot és más ásványi anyagot tartalmaz, amik pedig aktiválják az emésztő enzimeket. Ennek köszönhetően hamar megszünteti a székrekedést. Ezért is ajánlják, hogy a kisbabák hozzátáplálása során az alma és a banán mellé szilvával kínálják a gyermeket.

A kelbimbó egy elég apró, de vitaminokban gazdag zöldség, ami gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással is rendelkezik, ezért hasznos lehet a legyengült immunrendszer erősítésében.

A karfiol és a brokkoli egy igazi vitaminbomba, melyek kiemelkedő C- vitamin tartalmukról híresek. Párolva, vagy rakott fogásokhoz tökéletes alapanyag, minden módon elkészítve nagyon finom. Természetesen nyersen is fogyaszthatóak, de azt mindenképp érdemes tudni, hogy vannak, akiknél puffadást, felfúvódást okoznak.

Ahogy látszik, az ősz is tartogat számos finomságot, így nem kell nélkülöznünk az egészséges fogásokat és nassolnivalókat sem. Ha egyszerűen, webáruházból szeretnénk hozzájutni ezekhez a finomságokhoz, nézzünk körül a Magzsola webáruházban, ahol számtalan egészséges nasit találhatunk.

– PR cikk –

Címkék: ,







hirdetés