Mindannyiunk érdeke, hogy tegyünk is érte…

A PET Kupa környezetvédelmi verseny csapatának a műanyag hulladék összegyűjtése adja a legtöbb feladatot
A PET Kupa környezetvédelmi verseny csapatának a műanyag hulladék összegyűjtése adja a legtöbb feladatot - © Illusztráció: petkupa.hu
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Nem tudjuk, hogy meddig tartható fenn Földünk jelenlegi állapota.

A természeti környezet állapotának kedvezőtlen változásai egyre inkább rámutatnak a hétköznapi ember környezettudatos szemléletének és magatartásának fontosságára. A környezettudatosság fogalma mindössze néhány évtizedes múltra tekint vissza hazánkban, de ne higgye senki, hogy elmaradottabbak vagyunk a nyugati országoknál. Sőt! A kiirtott erdők, szennyezett folyók, szmogos metropoliszok hallatán nem éppen a magyarországi városok jutnak eszünkbe.

Össztársadalmi érdek

Természeti lehetőségeink végesek: van, ahol már most is kincset ér a tiszta levegő, az egészséges ivóvíz. Nézzünk körül, mennyi műanyag van körülöttünk; az egyik legnehezebben lebomló anyag, vagy legalábbis annak gondolnánk, merthogy az ember egyre növekvő ismereteivel megoldást találhat a problémára. Akár hihető, akár nem: a műanyagok „természetbarát” lebomlása is lehetséges, a napokban az egyik természetfilm-csatorna mutatott be egy – egzotikus tájakon élő – rovart, amely segíthet természetkímélő módon megszabadulni a nejlonzacskóktól. A tudomány próbálkozik „megmenteni földünk”, de mit tehet az egyén? – merül fel joggal a kérdés.

Az elmúlt évben 337 tonna illegális hulladékot gyűjtöttek össze Nyíregyházán – tudtuk meg a NYÍRVV Nonprofit Kft-től. A 2004 óta működő hulladékkommandó derítette fel a szabálytalanul lerakott háztartási szemét 85 százalékát. A lakossági bejelentéseknek és a folyamatos „szemlének” köszönhetően a nagy illegális lerakókat sikerült felszámolni a városban, az elszórt, kisebb mennyiségű szemét azonban továbbra is problémát jelent.

Itt-ott szabálytalanul
Elsősorban külterületi városrészek, ritkán lakott területek, mezőgazdasági utak, dűlőutak, hétvégi házas övezetek „fertőzöttek”: Felsősima, Borbánya, Jósaváros, Oros környéke, Huszártelep, Keleti lakótelep. S hogy miket találnak?

– Építési törmeléket, autóalkatrészt, kommunális és zöldhulladékot hagynak felelőtlenül a közterületeken. Amennyiben sikerül felderíteni, hogy ki követte el szabálysértést, felszólítjuk és kötelezzük, hogy tegye rendbe az érintett területet – tudtuk meg.

– „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” – e mottó jegyében igyekszünk megértetni a diákokkal, hogy Baktalórántházán is tehetünk a hulladékmennyiség csökkentéséért – fogalmazott Tömöri László, a Reguly Antal Általános Iskola pedagógusa, aki az Ökodiákkör a fenntarthatóságért elnevezésű szakkör vezetőjeként is törekszik a környezettudatos gondolkodás terjesztésére.

Formálható a szemlélet

– Intézményünk a Föld napja alkalmából komplex természettudományos vetélkedőt szervez a tankerület iskolái számára a Baktai-erdőben. Az állomásokon minden tantárgy megjelenik, a nyelvtan esetében például környezetvédelemmel kapcsolatos anagrammákat kell kirakni. Az egyik állomás feladatait a szakkörös diákok találták ki: sokféle hulladék közül kell kiválasztani a veszélyeseket, s ezután jön a neheze: a különböző fajsúlyú veszélyes hulladékokkal meghatározott távolságból kell beletalálni egy konténerbe – taglalta a biológia szakos pedagógus, majd hozzáfűzte: a regulysok bekapcsolódnak a közelgő fenntarthatósági témahét rendezvénysorozatába, amely a műanyag hulladékok szelektív gyűjtése, újrahasznosítása, és mindenekelőtt keletkezésének megelőzése körül forog majd.

Agárdy Sándor kedden Mándokon tartott vetítéssel egybekötött előadást a Földünk jövőjéről, a környezetvédelem jelentőségéről.

– Egy elsős kislány megkérdezte tőlem: „Tanár bácsi! Akkor a Föld el fog pusztulni?” Láttam rajta a riadalmat. Megnyugtattam, hogy ha ő és a társai hasonlóképpen aggódnak, és tesznek is azért, hogy óvjuk a környezetet, becsüljük meg a természetet, akkor nincs nagy baj.

– Nos, én amondó vagyok, hogy sok kicsi pozitív dologból alakul ki a nagy, ezért pedig helyben lehet tenni – fejtegette a dögei Ölbey Irén Általános Iskola igazgatója, akit pénteken telefonon értünk utol, mivel a nagytárkányi nemzetközi környezetvédelmi vetélkedőn vett részt a csapataival.

– Én 1979 óta tanítok, de már előtte is foglalkoztam a problémával: hogyan lehetne hatékonyan cselekedni a Földért? A legtöbb azon múlik, hogyan neveljük az óvodásokat és az iskolásokat – ebben nagy a felelősségük az óvodapedagógusoknak, a tanítóknak, a tanároknak. Nálunk, a dögei ökoiskolában olyan iskolakert van, amire országos szinten is felfigyeltek. A gyakorlati oktatás híveként úgy gondolom, minden iskola mellett kellene lennie egy szabadtéri biológiai tanteremnek.

Szigorították a törvényt Romániában

Júliustól tilos vékony mű­anyagszatyrokat importálni, jövő évtől pedig tilos ezeket forgalmazni is Romániában – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A jogszabály azt a 2015-ben elfogadott törvényt szigorítja, amellyel Románia beültette a hazai jogrendbe a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvet. A szigorítást egyhangúlag fogadta el márciusban a bukaresti képviselőház.

A törvény arra kötelezi a kereskedőket, hogy – a környezettudatos vásárlás megkönnyítése érdekében – jelöljék meg az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, illetve ezek visszaváltását, vagy cseréjét is lehetővé kell tenniük.

A jogszabály előírja, hogy a környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell összeállítania az Európai Bizottság számára az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük.

KM

Címkék: , , ,hirdetés