Mindegy, csak gyógyítson!

A betegellátással kapcsolatos információk mindig is foglalkoztatták az embereket. Örömmel fogadjuk,ha egy világszenzációs újításról, egy új hatásos gyógyszerről, modern diagnosztikai eljárásokról hallunk.

Ám sajnos hazánkban az egészségügy kapcsán több szó esik az intézmények alulfinanszírozottságról, a külföldön boldogulást kereső magyar gyógyítókról, a nyugat-európaitól jóval alacsonyabb fizetésekről. Most egy újabb törvény hatályba lépése borzolja a kedélyeket.


Megyénk egyik szaktekintélye elmondta,
sajnálja, hogy az egészségügy folyamatosan a negatív hírek kapcsán van porondon.
A konkrét ügyről elmondta, szomorú, hogy az illetékesek máris büntetést
helyeznek kilátásba ahelyett, hogy konkrét jogi helyzetet teremtenének,
s segítenék a munkáltatókat a probléma megoldásában. Az intézményvezetők
– minden bizonnyal nem csak az egészségügyben – szeretnék pontosan tudni,
kiket, milyen feltételekkel, milyen formában alkalmazhatnak, mert a bizonytalanság
csak tovább rontja az egészségügy amúgy sem rózsás helyzetét.

Meg kell szüntetni az úgynevezett színlelt szerződéseket, vállalkozók helyett főállású dolgozókat kell alkalmazni ha egyébként folyamatos, már-már az alkalmazotti státusz határát jellemzi a munkavégzés. Félő, hogy a kórházak nem bírják vállalni a többletterheket, s orvoshiányhoz vezethet, ha a járulékok fizetését kigazdálkodni nem tudó egészségügyi intézmények kénytelenek elengedni vállalkozó kollégáikat.

A “kényszervállalkozások” alapítása rendszerváltoztatás idején vált tömegessé s a folyamat azóta is tart. A munkavállalókat a munkáltatók költségmegtakarításból kényszeríttették bele a vállalkozói státuszba. Tévhit az is, hogy a magánpraxisok üzemeltetése jó üzlet az orvosoknak. Babai László, az Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, a magánrendelések az orvosok többsége számára általában inkább szükséges rossz, mint hatalmas lehetőség. Az egészségügyi dolgozók súlyos alulfizetettségük miatt vannak lépéskényszerben, pedig inkább maradnának a nyolcórás munkaidőnél, mintsem hogy a napi tíz-tizenkét, esetleg huszonnégy órás ügyelet mellett még magánpraxist is fenntartsanak – tájékoztatott a szakember.

A megyében keresik a megoldást

Többször írtunk már arról, hogy a megye egészségügyi intézményei orvoshiánnyal küzdenek. S mivel minden gyógyító kézre szükség van, az intézményvezetők mindent elkövetnek azért, hogy kiváló szakembereiket megtartsák. A törvények figyelembevételével igyekeznek megkeresni a mindenki számára legoptimálisabb megoldást a betegek érdekében. Ám az biztosnak tűnik, hogy a mintegy 12 százaléknyi vállalkozó kórházi orvos státuszba vétele további terheket ró az amúgy is folyamatosan financiális gondokkal küzdő egészségügyi intézményekre.

– Pók Viktória –
hirdetés