Minden, ami finom és tirpák Nyíregyházán megtalálható lesz

A tavalyi évhez hasonlóan most sem lesz hiány finom ételekből
A tavalyi évhez hasonlóan most sem lesz hiány finom ételekből - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Hatvan cukrásztanuló segítségével készül a városlakók vendéglátására szánt édesség.

Kőttes kalács, almás rétes, szilvás párnácska, csokis-almás palacsinta – csak néhány a hétvégi, kétnapos Tirpák fesztivál finomságaiból, amely immár hatodik alkalommal várja a gasztronómia és a hagyományőrzés elkötelezett híveit. S ki ne fordulna híven egy rendezvény felé akkor, amikor jó félszáz ételkülönlegességet kínálnak két teljes napon át, szeptember 22-én szombaton a vendéglátós szakmának, másnap pedig amatőr főzőcsapatoknak adva teret. Erről tartottak ínycsiklandó sajtótájékoztatót hétfőn a megyeszékhely főterén, stílszerűen frissen sült lapcsánkával csigázva fel az amúgy is parázs érdeklődést. – Nyíregyháza közönségét a hűvösebb idő se tántorította el korábban, olyannyira, hogy kilencezer adag étel talált gazdára – emlegette fel dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, remélve, hogy ezúttal se lehet akadály, ha ősziesre fordul az idő. Elmondta azt is, hogy mindig egy kis változtatással próbálják frissen tartani a rendezvényt.

Ami pedig a rendezvény gasztronómia szakmaiságát illeti, az bizony semmiben se szenvedhet csorbát. Minderről a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régióelnöke, Tóthné Medved Zsuzsanna biztosította a sajtót, ígérve, hogy – a tavalyi tízezres adagmennyiséget is túlszárnyalva – az idén 12 ezer adag hagyományos tirpák ételt osztanak majd ki. A második napon szintúgy kitesznek magukért: a város nevében legalább háromezer tirpák süteménnyel, egészen pontosan almás puffanccsal vendégelik meg a közönséget a déli harangszó előtt fél órával.

Takács Zoltán szakoktató ötlete volt, hogy ebben az évben egy mini tirpák fesztivált is rendezzenek, ahol a város óvodásai játékos formában ismerkedhetnek meg a tirpák népszokásokkal és szakmákkal. Mindehhez pénteken délelőtt ad helyet a város Kossuth tere, 10 órai kezdettel.

Természetesen semmiféle gasztronómiai fesztivál nem él meg jó muzsika és tánc nélkül. Szombaton a táncot délelőtt az Igrice Néptáncegyüttes, délután pedig a 4 for Dance szolgáltatja, a jó zenéért pedig a Folkfusion Band és a Lifestyle lesz a felelős. Este 20 órától az Irigy Hónaljmirigy szórakoztatja a közönséget teljes létszámmal. Természetesen vasárnapra is jut remek színpadi produkció: 14.30-tól a Szabolcs Néptáncegyüttes gondoskodik a szórakoztatásról, ezt követően pedig a Ham Ko Ham ad élő koncertet.

MJ


Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza - A VI. Tirpák Fesztiválról az idén sem hiányozhatnak a gasztronómiai remekek, ahogy a tánc és a dal sem. Beköszöntött az ősz – legalábbis a naptár szerint –, s a hagyományokhoz híven egy hétvége erejéig tirpák hagyományőrzők töltik meg a megyeszékhely belvárosát, hogy a népi gasztron...
hirdetés