Minden, amit a levenduláról tudni érdemes

Minden, amit a levenduláról tudni érdemes
© Fotó: Getty Images
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A legismertebb fajtája a francia levendula (Lavandula angusztifolia).

Ennek a fajtának a legértékesebb az aromája. Mediterrán növény de hazánkban jól alkalmazkodott az éghajlathoz, így a telet is könnyedén átvészeli. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm. Egy kifejlett bokor átmérője 80-100 cm. A levendula tövei nagyon sokáig akár 40-50 évig is elélnek. Virágzása június elejétől július végéig is eltart, a nyárutón aratástól függően még van egy másodvirágzása. A levendulát ültetés után, amíg a tövek meg nem erednek, hetente egy-két alkalommal öntözzük meg.

A levendula éke lehet kertünknek, mert nagyon kevés gondozás mellett is szépen díszlik. A legfontosabb, hogy a levendulát napos meleg helyre ültessük. Különösebb talajigénye nincs, szárazságtűrő. A gondozásának legfontosabb eleme, hogy virágzás után a bokrokat vágjuk vissza felére kétharmadára, mert így a levendulánk mindig meg tud újulni, és a következő évben jelentős mennyiségű virágot fog hozni. Amit még fontos tudni, hogy jelentősebb kártevője nincs a levendulának, így permetezést nem igényel. Virágzás idején a későbbi felhasználás függvényében kell megválasztanunk a virágszedés idejét.

Friss felhasználásra és szárításra a virágzás elején vágjuk le a virágokat, olajlepárlásra a virágzás közepén arassunk. A levendula tökéletes társa a rózsának a kertben, mert távol tartja tőle a levéltetveket, hangyákat. Társíthatjuk még fűszernövényekkel, sziklakerti növényekkel. Mindemellett a levendula kiváló mézelő növény. Felhasználása igen sokrétű, a teljesség igénye nélkül csak néhány példa: gyógytea, fürdőolaj, fűszernövény, lekvárok, kompótok ízesítője, fagylalt, vaj, kecskesajt készül levendulával, Provance fűszerkeverék elengedhetetlen tartozéka.

Címkék: ,hirdetés