Minden fronton fejlődik a város

Akt.:
Minden fronton fejlődik a város
© Fotó: Szarka Lajos
Nyíregyháza – Röpködtek a milliárdok a városházán, mikor a Modern Városok Program elemeit részletezték az illetékesek.

Nyíregyháza. – Országjárásának legjobb pontjához érkezett Kósa Lajos, akit a Modern Városok Program koordinálásával bízott meg a miniszterelnök úr – fogalmazott dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester, majd átadta a szót Kósa Lajosnak, aki a megyei jogú városok fejlesztőséért felel. A tárca nélküli miniszter országos számadatok ismertetésével kezdte a szerdai városházi sajtótájékoztatót.

sosto

A második otthona

– A program 23 megyei jogú várost, közvetlenül pedig 2 millió embert érint. A fejlesztések mintegy 3500 milliárd forint összegben valósulnak majd meg az elkövetkező években – emelte ki a Modern Városok Program horderejét Kósa Lajos, aki azt sem felejtette el megjegyezni: Nyíregyháza a második otthona, itt születtek a gyermekei, hisz a felesége nyíregyházi.

– A programot nyugodtan nevezhetjük egy átfogó vidékfejlesztési projektnek is – tette hozzá a tárca nélküli miniszter, majd folytatta: eddig 260 milliárd forintot kaptak meg az érintett önkormányzatok, 250 projekt már meg is valósult, 47 esetben azonban még egyeztetni fognak a műszaki tartalomról.

– Ezek a személyes egyeztetések kihagyhatatlanok, hiszen azokkal lehet hatékonyan tárgyalni az aktuális fejlesztésekről, akik ismerik a helyi viszonyokat – közölte a megyei jogú városok fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, majd áttért a nyíregyházi fejlesztésekre. Elmondta: a Kállay kúria felújításának első üteme már befejeződött, a 400 millió forintból megvalósuló második ütemet várhatóan már a nyíregyházi önkormányzat fogja elvégezni.

Tervben van egy új, 24 hektáros ipari park kialakítása is, ahogy a nyugati elkerülőt (a beruházás összértéke 18 milliárd forint) is befejezik 2022-ig.

Fotó: Janics Attila Fotó: Janics Attila ©

 

Kettő újat helyette

– A Tokaji úti kerékpárút kiépítésén már túl vagyunk, és itt szeretnék megnyugtatni mindenkit: a kivitelező új fasort telepített. Ezzel úgy vagyok, nem az a baj, ha kivágnak egy vágásérett fát, hanem az, ha nem telepítenek kettő újat helyette – tette hozzá Kósa Lajos, majd rátért az útfejlesztésekre. Példaként hozta fel a nagykörút „bezárását” (a vasútállomás és a Debreceni úti felüljáró közti szakasz) és a Tokaji úti vasútátjárót. Utóbbi esetében még megy a huzavona, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ugyanis felüljárót építene, a város szerint viszont élhetőbb megoldást jelentene egy aluljáró kialakítása. – A Hotel Sóstó építésénél személyesen is jelen voltam, egy ilyen szintű szállodára már régóta szüksége volt a településrésznek. Egy hétmilliárdos csomag keretében az állatpark is fejlődik, ez azért is jelentős beruházás, mert ezért a turisztikai attrakcióért sokan hajlandóak átutazni az országot. Én magam is jártam itt a fiammal, a parkolás már annak idején is gondot okozott, de a jövőben ez a probléma is megoldódhat – mondta a miniszter, aki összegzésképpen elmondta: a Modern Városok Programja révén közel 90 milliárd forint támogatást kap a megyeszékhely, ehhez jön még hozzá mintegy 30 milliárd TOP-os forrás.

Aluljárót szeretnének

Dr. Kovács Ferenc az elmúlt időszakban megvalósított beruházásokról is beszélt. Ezek közt megemlítette a Mező utcai csomópont-fejlesztést, majd előretekintett. Szólt a Derkovits utcáról és a Szélsőbokori útról, illetve a Tokaji úti vasúti átjáróról is, ahol az önkormányzat egy aluljáró kialakítását szorgalmazza. – Szeretnénk majd összekötni Nyírszőlőst Sóstógyógyfürdővel, az állatparkba pedig elhoznánk a „jégkorszakot”.

KM-TG
hirdetés