Minden hetedik nő kételkedik

Minden hetedik nő kételkedik
A fogamzásgátló tablettát szedő nők több mint fele érez megkönnyebbülést, amikor megjön a menstruációja.

A nők 14%-a, vagyis hét nőből több mint egy megnyugvást is érez, ha menstruál – derítette ki egy nagyszabású nemzetközi felmérés. Azok a nők, akiknek partnere gumi óvszert használ (kondom), még inkább kételkednek a védekezés hatásosságában. A kutatás arra is rámutatott, hogy a nem kívánt terhességgel szemben a havi egyszeri alkalmazást igénylő hüvelyi fogamzásgátlást, illetve a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket használó hölgyek érzik magukat a leginkább biztonságban.

8500, 16 és 40 év közötti nő és férfi bevonásával (1) készült az a több országot –köztük Magyarországot is- felölelő kutatás, amely a fogamzásgátlókkal kapcsolatos bizalmat vizsgálta (International Contraceptive Confidence and Consequences Survey) (2).

Módszer Megkönnyebbülést érzett menstruációja kezdetekor (%)
Megszakított közösülés: 83
Naptár módszer: 81
Óvszer: 57
Fogamzásgátló tabletta: 53
Hüvelygyűrű: 29
Réztartalmú spirál: 28

„Fenti adatok érdekes bepillantást nyújtanak abba a fontos és érdekes témába, hogy a nők mennyire bíznak az általuk használt fogamzásgátló módszerben. A tabletta szedő nők azon meglehetősen nagy száma , akik „megkönnyebbülést éreznek, ha megjön a menstruációjuk , mutatja, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet egy tablettát szedő nő.. A problémát könnyebben tetten érhetjük, ha összehasonlítjuk az egyszerűbb alkalmazást igénylő módszerekkel, mint például a havi egyszeri hormonális fogamzásgátlással.”- vélekedik a kutatásról dr. Boros Edina, az Astarte Alapítvány elnöke, nőgyógyász.

A tablettát szedő nők nem kívánt terhességtől való félelme elsősorban a hibás használatból (l. elfelejtett tabletta), valamint a módszerrel szembeni bizalmatlanságukból adódik. Ezt alátámasztja egy korábbi kutatás (3) is, amely rávilágított, hogy a nők több mint kétharmada rendszeresen kihagy tablettákat, és ötből egy hölgy havonta egyszer biztosan megfeledkezik a tabletta bevételéről. Az óvszert használók körében is a módszer biztonságosságába vetett hit a félelem oka. 

A kutatás arról is tájékoztat, hogy a nők legfőképp azért választják a tablettát, mert nem okoz zavart szexuális életükben, és a ciklusukat is szabályozza.

A méhen belüli spirált főleg a hosszú távra tervezők preferálják, a havi egyszeri, hüvelyi hormonális fogamzásgátlás pedig azért népszerű, mert rendkívül alacsony a hormontartalma, jó a kontrollálhatósága, nem igényel napi odafigyelést, használata egyszerű és kényelmes.

Nem csak a nők aggódnak a fogamzásgátló tabletta helyes alkalmazását illetően. A kutatás szerint a férfiak több mint fele aggódik amiatt, hogy partnere elfelejti bevenni fogamzásgátló tablettáját. Hasonló arányban fordul elő, hogy a férfi figyelmezteti partnerét a tabletta bevételére, 64%-uk ráadásul havonta megteszi ezt. Mindezek után érdekes adat, hogy a magyar férfiak, ha védekezési módszerről van szó, elsőként (97%-ban) a gumi óvszert jelölik meg, második helyre kerül a hormonális fogamzásgátló tabletta, harmadikként pedig a megszakított közösülés jut eszükbe.

„A tablettát szedők többsége elégedett az általa használt módszerrel, de sajnos nagy számban akadnak olyanok is –nők és férfiak egyaránt- akik nem bíznak hatásosságában. Mialatt a nők alapvetően bíznak a tabletta hatásosságában, fenntartásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy a tabletta valóban illeszkedik-e az életmódjukhoz.” – egészítette ki a kutatást Csigó Katalin, pszichológus.

A magyar nőknek nem egészen a fele használ jelenleg is kombinált hormonális fogamzásgátlót. Ehhez képest ugyanezen nők az elmúlt 5 évben 64%-ban használták ezt a módszert, és általában véve 83% élne ezzel a védekezési lehetőséggel.

Minél inkább nő a nem napi alkalmazást igénylő, kényelmes fogamzásgátló módszerek ismertsége, annál fontosabb szerepet kap a párok életében, hogy kevesebb odafigyeléssel nagyobb biztonságot érhetnek el.

Ez olvasható ki a magyar nők válaszaiból is, akik arra a kérdésre, hogyan képzelik el az ideális fogamzásgátló módszert, a megbízhatóságot, a kevés mellékhatást, az alacsony hormontartalmat és a könnyű használatot emelték ki.

(1) 8532 heteroszexuális nő és férfi, 14 ország, 2005. március-április, kérdőíves módszer
(2) TNS-NIPO www.tns-nipo.com
(3) 2250 nő, 18 és 40 év között, 2003. november, TNS-NIPO
www.fogamzasgatlas.hu

A teljes cikk a Harmonet oldalán olvasható.
hirdetés