Minden vélemény számít!

Dr. Zupkó Gábor a Vasvári gimnáziumban
Dr. Zupkó Gábor a Vasvári gimnáziumban - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A demokratikusan választott képviselőinken keresztül mi is hallattathatjuk a hangunkat.


A megye, illetve a megyeszékhely vezetőivel, a Vasvári Pál Gimnázium diákjaival és a Nyíregyházi Egyetem hallgatóival találkozott nyíregyházi látogatása során dr. Zupkó Gábor képviseletvezető az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a megyei Europe Direct Tájékoztató Központ szerdai programján.

Számos kihívással néz szembe az EU: migrációs válság, munkaerőhiány, digitális kihívások, Brexit-tárgyalások… Ugyanakkor új költségvetést kell alkotni a következő 7 éves uniós ciklusra, miközben közelednek az európai választások. Milyen irányba kellene haladnia a 27 tagú közösségnek? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett tegnap délelőtt a vasváris tanulókkal a képviseletvezető.

Párbeszéd Európa jövőjéről

– Az Európai Unió hatással van a magyar társadalom életére is, hiszen hazánk tagja ennek az érték- és érdekközösségnek. Az EP-választáson az európai polgárok közvetlenül befolyásolhatják, kik képviseljék az érdekeiket. Magyarország számára többek között gazdasági szempontól is fontos, hogy az unió sikeres legyen, hogy Európa meg tudja tartani a nemzetközi befolyását a globális versenyben, ám ez csak úgy lehetséges, ha összetart – mutatott rá dr. Zupkó Gábor, majd hozzátette: nem mindegy, mi történik Európában, a demokratikusan választott képviselőinken keresztül pedig a magyarok is hallattathatják a hangjukat.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a lakossági párbeszédre, tájékoztatásra. Fontos, hogy az európai intézményeket, a sokat emlegetett Brüsszelt ismerjék és közel érezzék magukhoz a polgárok, hiszen az Európai Unió kicsit a miénk is. A fiatalokat az ilyen párbeszédeken főleg az unió sorsa, jövője, a külföldi továbbtanulási és munkavállalási lehetőségek érdeklik. Valamennyi társadalmi csoportot foglalkoztatja természetesen a bevándorlás kérdésköre, a migrációs politika alakulása – mondta a képviseletvezető.

Molnár Anna, a Vasvári Pál Gimnázium végzőse számtalan új ismerettel gazdagodott az előadáson. Lapunk érdeklődésére elmondta: angolból és történelemből emelt szintű érettségire készül, a Debreceni Egyetemen szeretne továbbtanulni. – Eddig egyfajta „mumus” volt számomra az Európai Unió, aránylag keveset tudtam a működéséről és a törekvéseiről. Végre köz­érthetően elmagyaráztak mindent, és felhívták a figyelmünket a választás szabadságára, lehetőségére is – mesélte Anna, aki nem tartja kizártnak, hogy egy napon külföldön vállal majd munkát mint gazdasági, illetve marketing szakember.

PI
hirdetés