Mindenki elköveti ugyanazt a hibát profilkép beállításkor

Akt.:
Mindenki elköveti ugyanazt a hibát profilkép beállításkor
© Illusztráció: getty images
USA – Nem szokványos kutatást végeztek a Pennsylvaniai Egyetemen 102 diák bevonásával. A nebulók személyisége és a facebookos profilképük közötti összefüggést vizsgálták. Olyan eredményre jutottak, ami még a szakembereket is meglepte.

Egyrészt kiderült, hogy látványos a kapcsolat a kiválasztott profilkép és a diák személyisége között: míg a nyitott személyiségű emberek elsősorban olyan színes képeket töltenek fel magukról, amin fiatalabbnak tűnnek a koruknál, addig a kalandvágyó diákok inkább grimaszoló, vicces képeket állítanak be profilképnek, viszont aki a profilképén tárggyal a kezében, mondjuk mobiltelefonnal pózol, az komoly személyiségzavarral küzdhet.

Ám a tanulmány legérdekesebb konklúziója az, hogy mindenki elköveti ugyanazt a hibát a profilkép beállításakor: nevezetesen, hogy maga választja ki a profilképnek kiszemelt fotót. Kiderült, hogy mindenki sokkal jobban járna, ha valaki másra bízná a profilkép kiválasztását – meglepő, de többnyire olyan képet választanak ki mások nekünk, amin sokkal barátságosabbnak és intelligensebbnek tűnünk.

– Azt találtuk, hogy az emberek hajlamosak előnytelen profilképet beállítani maguknak – mondta Dr. White, a kutatást vezető szakpszichológus. – Mindenkiben van egy furcsa elvárás önmagával szemben, egyfajta gátlás, amit nehezen tud leküzdeni. Ha például valaki görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy ő bal profilból néz ki jobban, akkor abban az esetben se fogja magáról a jobb profiljáról készült képet választani, ha az mindenki más szerint előnyösebb. Ha valaki azt szeretné, hogy a profilképe jó első benyomást keltsen akkor kérje ki más véleményét, melyiket állítsa be.

Forrás: ripost.hu.


15 elszúrt szelfi, amikor az emberek megfeledkeztek a háttérről

A következő képeket nem így tervezték, nagyon nem így. De nem lehet mindig minden tökéletes. Nade ennyire?
hirdetés