Mindenkinek az az érdeke, hogy a vidék erős maradjon

Szekeres József nyírteleki polgármester is köszöntötte a fajtabemutató vendégeit
Szekeres József nyírteleki polgármester is köszöntötte a fajtabemutató vendégeit - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyírtelek, Gyulatanya – „Úgy gondolom, jól állunk, azaz optimistán várhatjuk az aratást” – mondta Rácz Imre megyei elnök.

Kalászos és őszi káposztarepce fajta- és technológiai bemutatót rendeztek csütörtökön Nyírtelek-Gyulatanyán. A házigazda, Augusztinyi András köszöntötte a megjelent gazdálkodókat, majd Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke vette át a szót.

– Úgy gondolom, hogy jól állunk, azaz optimistán várhatjuk az aratást. Az őszi időjárás kedvezett a vetésnek. Volt elég csapadék, már-már sok is, attól féltünk, hogy a repce túlfejlett lesz – mondta el lapunknak Rácz Imre, majd hozzátette: a megye gazdálkodói hatezer hektáron vetettek repcét, százezer hektáron kukoricát, míg ötvennégy ezer hektáron kalászosokat (őszi búza, tritikálé, rozs, árpa).

Dolgozni kell a boldogulásért

– Ebben a tekintetben „ott vagyunk”, ahol tavaly, így most is optimizmussal tekinthetünk a nyár elé – összegzett lapunknak Rácz Imre, majd rögvest hozzátette: napraforgót 51 ezer hektáron vettetek a megyei gazdálkodók.

– Bár nem vagyok szakember, de azt tudom, hogy a mezőgazdaságból élőknek, az abban dolgozóknak rengeteget kell zakatolniuk azért, hogy boldoguljanak. A feltörekvő ifjúságnak pedig látnia kell, hogy az, ami régi, nem feltétlenül rossz, az idősebbeknek pedig nem szabad ódzkodniuk az újtól. Ez lehet csak a jövő kulcsa, azaz a generációk együttélésének egyetlen útja – fogalmazott Szekeres József, Nyírtelek polgármestere.

Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem megbecsült professzora elmondta: szerinte nem elképzelhetetlen, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban csökken a különböző agrártámogatások mértéke, akár öt százalékkal is. – Ha ez nem is lesz így, akkor is azt gondolom, hogy az eddig kapott támogatások ezek után valamiféle többlettevékenységek elvégzésével párosulhatnak – emelte ki dr. Jávor András, aki szerint itt az idő felkészülni arra, hogy a jövőben a precíziós gazdálkodás kerülhet majd az előtérbe.

– Ha valaki bármilyen mezőgazdasági jellegű kérdésben hozzánk kíván fordulni, annak nagyon szívesen segítünk – zárta beszédét a Debreceni Egyetem professzora.

Az uniós támogatások mértékére, azok esetleges változására reflektálva Rácz Imre elmondta: ő nem szeretné, ha az eddigi források elapadnának.

– Éppen ezért nem szabad hagyni, hogy elnéptelenedjen a vidék, ehhez pedig az kell, hogy a mezőgazdaság megtartsa a mostani szerepét, azaz erős maradjon – összegezte Rácz Imre.

TG
hirdetés