Mindenkinek emléket állítani, akik ott voltak az I. világháborúban

Mindenkinek emléket állítani, akik ott voltak az I. világháborúban
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Szeptember 27-én a kisvárdai Várszínház és Művészetek Házának kiállítótermében, Szeifried Zoltán festő-grafikus Kisvárda Hősei 1914-1918 című tárlatának megnyitója volt délután négy órától.

A kiállítást népes érdeklődőit Szivák Gábor a Béres József TIT Kisvárdai Egyesület elnöke, a Várday István Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte s bemutatta a Kisvárdai Férfi Dalárdát, akik I. világháborús dalokat adtak elő Faragó Sándor karnagy vezetésével.

Emlékeztető a hősökről

A Dalárda műsorát követően Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere méltatta az alkotó Szeifried Zoltán munkásságát, s a mostani kiállítás időszerűségét, azzal, hogy a művész mindenkinek emléket akart állítani, akik részt vettek a sokszor öldöklő küzdelmekben. Bejelentette, hogy lesz I. világháborús emlékmű Kisvárdán is igaz 100 évvel később, mint azt az akkori elöljárók tervezték, melynek átadása október végén lesz a régi temetőben. A kiállítást Néző István könyvtáros, helytörténész nyitotta meg felidézve a száz éve befejeződött, négy évig tartó eseménysorozatot, s név szerint megemlítve a háborúban résztvevő kisvárdaiak neveit is.

–176 portrét nevesítettem meg grafikáimmal, mindig a teljesség igényével. A tisztelgéssel méltó emléket és emlékeztetőt szerettem volna adni rajzaimmal, a száz évvel ezelőtt élt hősöknek, akik reményteli jövőjüket, álmaikat, vágyaikat, és ami a legdrágább, végül életüket adták a hazáért! Úgy érzem múltunk, hagyományaink, kultúránk ápolása, további értékekkel való megtöltése a jelenben is feladatunk. Ez a hozzáállás biztosíthatja jövőnket is hazánkban, megmaradásunkat a világban. Múltunk a jelenünk, jelenünk a jövőnk!– mondta alkotásairól Szeifried Zoltán.

Szeifried Zoltán ezt követően reprezentatív albumot adott át a Ludvig Bakák és a mostani kiállítás anyagából Kisvárda polgármesterének Leleszi Tibornak, valamint a Béres József TIT Kisvárdai Egyesület elnökének, a Várday István Városi Könyvtár igazgatójának Szivák Gábornak.

– Vincze Péter –
hirdetés