Helyi közélet

2017.08.30. 08:33

Vidor: Nagyot szólt a Mörk kedden, ma 30Y-ra tombolhatunk!

Nyíregyháza - A kedd esti koncertekre sem panaszkodhatunk, fantasztikus hangulatot varázsolt a The Qualitons és a Buda Folk Band is. Ma is Vidorognál? Irány a Kossuth tér!

Nyíregyháza - A kedd esti koncertekre sem panaszkodhatunk, fantasztikus hangulatot varázsolt a The Qualitons és a Buda Folk Band is. Ma is Vidorognál? Irány a Kossuth tér!

Mörk koncert:

The Qualitons koncert:

Buda Folk Band koncert:

Limerick-döntő:


Mindennap új karikatúra!


Érzékeny nyárimádók, akik sokat mosolyognak

A szerdai nagyszínpados kínálatra sem lehet panaszunk! A hétkor színpadra lépő Szabó Benedek és a Galaxisok két kultikus nagylemezen keresztül dokumentálta a nagyvárosi éjszakákat és a saját életét, majd a 2013-as Kapuzárási Piknik és a 2015-ben megjelent Legszebb éveink után másfelé fordultak: a Focipályákon sétálsz át éjszaka című harmadik lemezüket a szerelem, a bűntudat, a pánikrohamok, a depresszió és a hála ihlették. Az elmúlt másfél évben telt házas koncerteket adtak az A38-on, illetve az Akvárium klubban, de felléptek a Müpában és a Budapest Parkban, valamint a legnagyobb hazai fesztiválokon is.

Mosolyognak és káromkodnak

Őket követi a 30Y, akik így vallanak magukról: „A 30Y jó zene. A 30Y nem szereti a telet, mert nincs megfelelő fűtés a próbatermében, csúszósak az utak, és gyakran köd van hajnalban. A 30Y szerint a tél balesetveszélyesebb, mint a többi évszak. A 30Y szeret szánkózni. A 30Y beteg. A 30Y szereti a nyarat, mert a lányok rövid szoknyákban és trikókban járnak. A 30Y mosolyog. A 30Y sokat káromkodik. A 30Y nem vallásos. A 30Y apolitikus. A 30Y érzékeny. A 30Y szereti az egyszerű mondatokat. A 30Y asszociatív. A 30Y szokott olvasni. A 30Y nem ír…”

A 30Y több mint tíz éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub- és fesztiváléletnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra – végre Nyíregyházán is megteszik ezt. Az idén új dalaikkal kiegészítve turnéznak a hazai klubokban és a legjelentősebb nyári fesztiválokon, így a VIDOR-on is.


Levél Amnesztijából Jankónak

Nem mind Arany – dehogynem! Minden azzá változott, amihez az akadémikusok hozzáértek.

Márpedig Petőfi nem halt meg Segesvárnál, hanem Szibériában élt és alkotott tovább. Álnéven, pontosabban a sajátján, azaz hogy az eredetin: Alekszandr Petrovicsként. Legalábbis ez derült ki a Magyar Áltudományos Akadémia kihelyezett ülésén, hétfőn a MŰvész Stúdióban. Az (ál)akadémistákat a VIDOR szervezői hívták meg a fesztiválra, hogy az Arany-emlékévet megünneplendő, tárják a közönség elé kutatásaik eredményét a két költőóriás kései levelezéséről, és mutassák be a Toldi-trilógia eddig nem publikált szakaszait, némi korkörképpel színesítve.

Júlia, az álnok nőszemély

Dr. Karádi Zsolt azzal kezdte: mindannyian Arany bajusza mögül/mellől/alól bújtunk ki, ami azért furcsa, mert az sem biztos, hogy Aranynak volt bajusza – lehet, hogy a kackiás arcszőrzet csak Barabás Miklós photoshop-műve? Gerliczki András spionjelentéseivel kezdődött az előadások sora: Pregitzer Fruzsina olvasta fel a besúgók irományait, a nézők nagy örömére. Az egyik titkos fülelő a Kisfaludy társaságot jelentette fel, azt kérdezvén, vajon hol volt a cenzor, amikor a Toldi című fércművet átengedte a rostán?! Ráadásul a főszereplő egy rebellis magyar, aki alantas munkát végez a mezőn?! Felháborító! Dalos Ferenc is megírta a maga jelentését, azt kifogásolván, hogy a pökhendi, arcátlan író fülemiléje mindenkinek fütyül, holott csak a császári alattvalóknak kellene, a többieknek jó lenne a kacsák hápogása is.

Csabai László barguzini kutatásai is eredményre vezettek. Petőfi, aki drága aranyomnak szólította egykori barátját, a leveleiben sokat emlegette Júliát, az álnok nőszemélyt, aki a gyászév letelte előtt eldobta az özvegyi fátyolt. – És én mennyi verset írtam ehhez a nőhöz! – szomorkodik Petőfi, hozzátéve: azért a Szeptember végén elég jól sikerült…

„A huszadik szobrodat avatjuk”

Béres Tamás is megtalálta a két zseni leveleit. Petőfi, akit a szibériai gyerekek Alex daddy-nek szólítanak, Amnesztijában él, onnan ír Aranynak, aki megörül, hogy barátja mégsem halott. – Az elmúlt héten avattuk fel a huszadik szobrodat – írja, és arra kéri Petőfit, küldjön neki néhány verset. – Visszadátumozzuk, és úgy teszünk, mintha most találtam volna meg őket, a Petőfi best of-ban pedig ifjúkori zsengékként jelentetjük meg – javasolja, és küld magáról néhány dedikált kártyát Szibériába, mondván: az arany jól tartja az árát. Kulin Borbála munkája fényt derített arra: ragadós a Toldi, amelynek elszabadult tizenkettesei az egész világot behálózzák. Oláh András Edward királya a BBC-nek nyilatkozva elmondta: beperelte a magyar költőt, mert az úgy rágalmazta őt A ­walesi bárdok című irományában, hogy ott sem volt a lakomán, állításait rosszindulatú híresztelésekre alapozta.

Karádi Zsolt Toldi estéjének eredeti változatát írta meg, amiben Toldi Miklós a VIDOR-ra látogat és találkozik a legnagyobb nyíregyházi írókkal, költőkkel: furcsa módon épp azokkal, akik a MŰvészben róla beszélgettek – az eddig említetteken kívül ott volt még Nagy Zsuka, aki a középiskolások szemén át láttatta Aranyt, vagy Kürti László, aki a Toldi szerelmében lévő deszkarésekről és hiányokról értekezett.

Aranyos volt a műsor, amelynek a végén jókedvű tömeg özönlött ki a MŰvészből, megállítva a szerzőket, és megköszönve az élményt, amiben részük volt.


Cimbalom duo: feszegetik a határaikat

Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a dzsessz irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Duójukban két különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik, a kölcsönös inspiráció pedig olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegetik. És hogy ez valóban így van, arról ma fél hattól a kisszínpadnál mindenki meggyőződhet.


Elnöki találka ma a MŰvészben

Ettől az évtől Benedek Miklós a VIDOR zsűrijének elnöke. A lexikon szerint „Játékát kulturáltság, fegyelem, rendkívüli stílusérzék, fanyar humor, ironikus okosság jellemzi. Szerepeinek elmélyült, aprólékos kidolgozottsága sajátosan harmonizál személyiségével, külső megjelenésével.” A nyíregyházi közönség ma öttől a MŰvészben Sediánszky Nóra segítségével ismerkedhet meg a VIDOR-család új tagjával.

Benedek Miklós


A VIDOR Fesztivál szerdai programjai

NYÍREGYHÁZA

Móricz Zsigmond Színház

Nagyszínpad

19 óra: Kölcsönlakás – Játékszín, Budapest

Krúdy Kamara

18 és 22 óra: Bocs, félrement! – Orlai Produkciós Iroda, Budapest

MŰvész Stúdió

17 óra: Beszélgetés Benedek Miklóssal, a zsűri elnökével

Kossuth tér

Nagyszínpad

19 óra: Szabó Benedek és a Galaxisok-koncert

20.30: 30Y-koncert

Kisszínpad

17.30: Cimbalom Duo

13–1 óra: VIDOR Terasz

16–19 óra: Pantomim és performansz

Hősök tere

15.30: Vidám Manók

16 óra: A malacon nyert királylány

Kossuth téri szökőkút

16 órától: Jojó Show, csocsó bohóc, Agni Triom, Rike

Korzó épülete előtt

16.30: Mentha Projekt, Kokszi

Városháza előtt

16 órától: Varázs Tamás, Kokszi, Street Comedy Show, gólyalábasok

Országzászló tér

16 órától: Perpetuum, Makkai4, Polip Band

Házasságkötő terem előtt

16 óra: Agni Triom

17 óra: Rike

Dózsa György utca sétáló szakasza

15.30-tól: Brillante Kamara Kórus, Vivaldi Zeneiskola

Városalapítók tere

17 óra: Varázs Tamás 17.30: Csocsó bohóc

Nyíregyházi Zsidó Hitközség Zsinagógája

16.30: Az utolsó utáni szó jogán – Petrusák János Rejtő Jenőről szóló víg monodrámáját előadja Illyés Péter

Cinema City

14.30: A sóher

18.30: Romazuri

Krúdy Gyula Art Mozi

17.30: Alibi.com

BAKTALÓRÁNTHÁZA

Dégenfeld művelődési központ

10 óra: Sárkányölő Krisztián

ROHOD

Mese-vár óvoda

10 óra: A bátor kiskacsák

NYÍRGELSE

Művelődési ház

14 óra: A bátor kiskacsák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában