Mindennapos a küzdelem

By Somló Samu
Akt.:
Játszótér
Játszótér
Szigorodtak a játszóterekre vonatkozó jogszabályok, májustól a fogyasztóvédelem felé kell jelenteniük az üzemeltetőknek.

A vandalizmus leggyakoribb áldozatai a játszóterek. Ráadásul az üzemeltetők sincsenek könnyű helyzetben, hisz nem elég felvenni a versenyt az értelmetlen pusztítás ellen, május közepétől a fogyasztóvédelem felé is jelenteniük kell a játszóterek és a játszó eszközök állapotát.

A változásokkal kapcsolatban Csák Józsefné, a NYÍRVV üzemeltetési igazgatója lapunk megkeresésére elmondta: – Nyíregyháza területén 85 olyan játszótér található, amelynek üzemeltetője a NYÍRVV Nonprofit Kft. (Egyes esetekben egy játszótér több kisebb játszóhelyszínt jelent.) Ezeken a játszótereken több mint 420 játszóeszköz található, melyeknek a szabványossági felülvizsgálatát 2011-ben elvégeztettük. A játszótéri eszközök javítása, karbantartása szinte napi feladatot jelent számunkra. Sajnos igen gyakran tapasztaljuk mind a játszótéri eszközökben, mind pedig az ott telepített köztéri berendezésekben a vandalizmus nyomait. Az új játszóterek létesítése, illetve a régi játszóterek modernizálása, az eszközök teljes cseréje, több millió forintos beruházást jelentene egy-egy helyszínre vonatkozóan.

Szigorodott a szabályozás

A játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését eddig kétévente kellett elvégeztetni, ezt most négy évre módosítottak. Összegezve elmondható, hogy a játszóterekre vonatkozó szabályozás szigorodott. A játszóterek állagmegóvása a lakossággal együtt közös érdekünk. Kérjük mind a kutyasétáltatókat, mind pedig a dohányzókat, hogy a rájuk vonatkozó előírásokat tartsák szem előtt, hiszen előbbi nem kevés közegészségügyi, míg utóbbi jelentős köztisztasági problémát vet fel – nyilatkozta.

Dr. Juscsák Dóra, a Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője pedig így reagált: – A gyermekek megfelelő, egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sokat tartózkodjanak a szabad levegőn, és sokat mozogjanak. Erre az egyik legjobb hely a játszótér, amely a társas érintkezés első helyszíne. A gyermekek itt találkoznak először a társas viselkedés alapszabályaival, a hintázás, homokozás, csúszdázás közben óhatatlanul érintkeznek a velük egykorú, idősebb vagy fiatalabb társaikkal. A játszótéri eszközök használata azonban különböző veszélyeket, kockázatokat is magában rejt. Megfelelő, a szabványok előírásait figyelembe vevő tervezéssel, anyagválasztással, telepítéssel és rendszeres karbantartással azonban egyes veszélyek kizárhatóak, mások csökkenthetőek, minimalizálhatóak, elfogadható szinten tarthatóak.

A cél az, hogy játék közben a gyermekek ne szenvedhessenek maradandó károsodást, a játszótereken ne történhessenek halálos kimenetelű balesetek. A jogszabályi változásnak köszönhetően az üzemeltető köteles 2012. augusztus 31-ig tájékoztatni a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséget a játszóterek, illetve az azon lévő játszótéri eszközök számáról, valamint azok állapotáról. A nyilvántartási adatlapot a fogyasztóvédelmi hatóság kitölthető és letölthető formátumban honlapján közzéteszi. A dokumentum az ügyfélfogadásra nyitva álló helyiségekben is elérhető.

A rendeletről

A 2012. május 18-án hatályba lépő rendelet jelentős mértékben módosítja az eredeti jogszabályt. Eszerint a játszótéri eszköz üzemeltetőjének a játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését az időszakos ellenőrzés végzésére engedéllyel rendelkező szervezettel négyévenként kell elvégeztetni. A játszótéri eszközökről, azok állapotáról, valamint az időszakos ellenőrzésekről  az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásokat és az intézkedést igazoló dokumentumokat a játszótéri eszköz üzemeltetőjének legalább 10 éven keresztül meg kell őrizni.

Esélyük sincs

Fehérgyarmaton jól állnak a dolgok, mint ahogy azt Kanyó Andrástól, a műszaki városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetőjétől megtudtuk, gyarmaton gyakorlatilag az összes játszótér megfelel az előírásoknak. – Összesen két köztéri játszóterünk van, az egyiket tavaly építettük, a másikat pedig 3-4 éve. Az óvodákban található eszközök és játszóterek is megfelelnek a legfrissebb előírásoknak – mondta. 

A vásárosnaményi önkormányzatnál megtudtuk, hogy a város játszótereit tavaly ellenőriztették, akkor minden szabványnak megfeleltek. Hamarosan egy minden szempontból EU konform játszóteret is átadnak a városban. Bár a tél és a folyamatos amortizálódás ellen örök küzdelmet vívnak a terek üzemeltetői, az olyan eszközök beszerzésére, amik akár évtizedekig fenntarthatóak lennének – csakúgy mint sok más településnek – szinte esélyük sincs.
hirdetés