Mindenszentek előtt a debreceni köztemetőben

Mindenszentek előtt a debreceni köztemetőben
Sűrű volt hétfőn a gépkocsiforgalom és derekasan szolgált a nemrég átadott új parkoló. 

Még nem fagytak el a virágok!

Létezhet-e ennél szebb ajándék mindenszentek táján azoknak az embereknek, akiknek a gondolatai napok óta már csak az elhunyt hozzátartozók – a sírok mélyén nyugvó szülék, házastársak és gyermekek körül forognak? Még három napkelte, s a harmadikkal halottak napjára ébredünk.

Sűrűn pillogtak a mécsek az elmúlt hét végén is a temetőkben, hetek óta tart a síremlékek tisztogatása, a sírok öltöztetése, de a hagyomány arra kötelez, hogy lehetőleg mindenszentekre és a halottak napjára legyen rajtuk a legdúsabb a virágöltözék.

A hét végi eső s a nyomában érkezett szélrohamok egy kis időre megzavarták a csendes készülődést, hétfőn azonban ismét kisütött a nap és elindult az emberfolyam a sírokhoz. Dél körül megtelt gépkocsikkal a nagyerdei köztemetőhöz vezető új út, derekasan szolgált a járműparkoló, míg mások autóbusszal vagy kerékpáron érkeztek.

Érkezhettek volna kétannyian vagy többen is, úgy elvész a sok ember a tölgy borította hatalmas területen. Elvész? Kívülről nézve talán igen, de bent a keresett és szeretve szólítgatott lelkek által rendre megtaláltatik.

Fekete Ferencné újságárus hetente kétszer, néha gyakrabban is kijár a férje sírjához. Kiszólította a szíve hétfőn is. Úgy történt ugyanis valóban, ahogy előre sejteni lehetet: vastagon beterítette a szél a sírhalmot falevéllel. Egy kis takarítás volt tehát a teendő, amit szinte megköszöntek a sír ültetett és vágott virágai. Mostanában nem lopják el, mondta: nyugalom van a temetőben, nem úgy, mint négy-öt éve, amikor kiszedték az általa ültetett muskátlikat is a földből.

Egy szép és feltétlenül ápolandó hagyományhoz Horváth Miklós szolgált példával. Ő ilyenkor nem csak a közeli rokonok sírjait keresi fel párjával, hanem a távolabbiakét is, hogy egymás után mind szépen rendbe tegyék. Most hétfőn pedig egy olyan síremlék megtisztogatása is belefért az idejükbe, ami alatt a szomszédjuk rokonsága nyugszik.
hirdetés