Mindent megnyert, amit csak lehetett

Tölgyes Dorottyát a fájó könyöke sem akadályozta meg abban, hogy megnyerje mindhárom versenyszámát
Tölgyes Dorottyát a fájó könyöke sem akadályozta meg abban, hogy megnyerje mindhárom versenyszámát - © Fotó: malacky-open2017.sk
Nyírbátor – Tölgyes Dorottya mindhárom versenyszámban, egyesben, párosban és csapatban is aranyérmet nyert Szlovákiában, rangos nemzetközi asztalitenisz-versenyen.

Litván, spanyol, fehérorosz, német és a házigazda szlovák versenyzők, párosok és csapatok, mind-mind a vert mezőnyben. A Tölgyes Dorottya – és Adamik Csenge – által vert mezőnyben.

A Nyírbátori ASE 2004-es születésű asztaliteniszezője nem kisebb bravúrt vitt véghez, minthogy három kategóriában is aranyérmet nyert a szlovák nemzetközi újoncbajnokságon, Malackyban. Ettől többet csak azért nem nyerhetett, mert éppen három kategóriában, egyesben, párosban és csapatban rendeztek versenyt…
Pedig a viadalt megelőző napon úgy volt, hogy Dodó nem is indulhat, annyira fájt a könyöke. Aztán erőt vett magán, összeszorította a fogát, utazott és nyert. Bekötött könyökkel. A sorban első csapatverseny során még döcögött a játék, a Tölgyes Dorottya és a tatai Adamik Csenge alkotta elsőszámú magyar csapat a csoportmeccsek során veszített egy litván-fehérorosz formáció ellen, de ez volt az utolsó rossz, ami történt Dorottyával a szlovákiai viadal során. Merthogy a csoportból a vereség ellenére is továbbjutottak, a főtáblán pedig nem ismertek tréfát. A legnagyobb csatát az elődöntőben a spanyolokkal vívták, amit Tölgyes két egyesbeli győzelmének is köszönhetően 3–2-re megnyertek. Ezek után a litvánok elleni finálé már könnyed babazsúrnak tetszett (3–0).

A csapatban szerzett aranyérem remek alapot teremtett a folytatáshoz. Párosban – ahol Tölgyes Dorottya ugyancsak Adamik Csengével indult – a nyolcad- és a negyeddöntőben is rezgett picit a léc, de pingpongos berkekben alapvetés, hogy a döntő szettekben nem feltétlenül a szerencse, hanem a nagyobb tudás és a jobb pszichés állapot dönt – mindkétszer Tölgyesék javára. A magyar házidöntőből is Dorottyáék kerültek ki győztesen, a két kislánynak megvolt tehát a második elsősége.
Jöhetett az egyes, de ott már csak egyiküknek volt esélye arra, hogy a harmadik aranyat is begyűjtse. Előzetesen senki nem mert arra gondolni, hogy Tölgyes Dorottya három elsőséggel tér haza, de magabiztos játékkal megnyerte a legnagyobb presztízsű versenyszámot is. A főtábla első fordulójában volt egy döntő szettes meccse, meg a finálé is ötszettes küzdelemben dőlt el, Dorottya a franciaországi mini újonc Európa-bajnokság után megint legyőzte azt a fehérorosz ellenfelét, aki már rangos trófeákkal rendelkezik. Dorottya annak a mérkőzésnek a megnyerésével tette fel a koronát a teljesítményére, és érte el azt a nemzetközi porondon igen ritka bravúrt, hogy mindhárom versenyszám elsőséget begyűjtötte.

Tölgyes Dorottya mellett egy másik nyírbátori játékos, Molnár Dávid is a nemzeti színeket képviselte, ő az olaszországi Lignanóban lépett asztalhoz az ifjúságiak között. Dávid egyesben egy győzelemmel és két vereséggel a csoportjában ragadt, míg a budaörsi Nagy Norberttel alkotott párosuk az első fordulóban szenvedett vereséget.
hirdetés