Minek nevezzelek?

Svéd adórendszer, albán bérek – jellemezték anno a magyar viszonyokat. Igaz, az utóbbi időben nem nagyon lehetett hallani. Lehet, hogy az albán bérek már nem tükrözik a valós helyzetet?
Györke László jegyzete.

Amikor annak idején Kupa Mihály bevezette a kétkulcsos általános forgalmi adót, már sejteni lehetett: ezzel bármikor vissza lehet élni, hiszen akár a gumi, nyújtható. Igaz, ha engedik, a gumi, természeténél fogva, vissza is ereszt. Lám, tavaly év vége felé mekkora felhajtás volt akörül, hogy a 25 százalékos áfa 20 százalékos lesz. Lett.

Aztán újra feszül a gumi. Sőt! A csapnivaló állami gazdálkodása miatt új, vagy más néven nevezett adók is megjelennek. A gépjármű súlyadóból például teljesítményadó lesz. De nem is az a lényeg, minek nevezik, hanem az, mennyivel kell többet fizetni. Aztán itt van a céges telefonadó. Vajon mi jön még? Mert hogy „foly. köv.”, arra mérget vehetünk.

Az már meg sem lep, hogy az országgyűlés által már elfogadott törvényből – miszerint 2007 végén megszüntetik az iparűzési adót – a kormány kivette ezt a részt. Az indoklás: veszélyeztetné az önkormányzatok működését. Igaz, ez csak azokon a településeken érdekes, ahol van kikre kivetni ezt az adónemet. Mert például az eddig is csak vegetáló kistelepülések többségén be sem vezették. Hisz ipar sincs, csak munkanélküli.
hirdetés