Minimálbér: emelni vagy eltörölni?

Minimálbérből vagy ahhoz közeli összegből szűkösen lehet csak kijönni. Megoldás-e az emelés?

A 29 éves Simon Lászlóné havi bruttó 65 ezer 500 forintért dolgozik gépmunkásként az egyik miskolci ipari szolgáltató és kereskedelmi zrt.- nél.

Nemrég lakást vásároltunk, a törlesztőrészlet majdnem annyi, mint a fizetésem – mondja. – A férjem sem keres túl sokat, még az a szerencse, hogy mivel ő kőműves, egy kis hétvégi munkával ki tudja egészíteni a családi kasszát. A fizetésünkből hónap végére semmi sem marad. Törlesztés, rezsi, megélhetés… Erre el is megy a pénzünk.

Simon Lászlóné örülne, ha felemelnék a minimálbér összegét, de tudja, ez újabb terheket róna a munkáltatójára.

Ha emiatt elveszíteném a munkahelyemet, akkor inkább ne emeljenek! – vélekedik. – Inkább legyen kevesebb a bérem, de maradjon meg a munkám. 60-70 ezer forintot azért minden munkavállalónak keresnie kellene, hogy ha szűkösen is, de meg tudjon élni – teszi hozzá.

Kezdődik az alku

Pénteken kezdődik az Országos Érdekegyeztető Tanács ülése a minimálbérről. Az OÉT-ben 2005-ben még úgy döntöttek: három évre kötik le a minimálbér növekedésének ütemét. Nem számoltak azonban az időközben életbe lépett megszorításokkal és reformokkal. A jelenleg érvényben lévő megállapodás szerint jövőre 65500 forintra, 2008-ban pedig 69 ezer forintra emelkedne a minimálbér.

Nagyra nőtt terhek

A minimálbérnek nem gazdaságpolitikai, hanem közgazdasági kérdésnek kellene lennie – osztotta meg lapunkkal véleményét Barkóczi István, az Észak-magyarországi Munkaadói és Gazdasági Közösség elnöke. Mint kifejtette, ha a minimálbért emelik, az tolja maga előtt a többi bért is. Ez azonban olyan terheket róhat a kis- és középvállalkozásokra, a térségünkbe települt cégekre (akiket elsősorban az olcsó munkaerő vonzott ide), hogy elveszítik versenyképességüket, nem tudnak a piacon maradni.

Ennek következménye pedig a munkahelyek megszűnése, a feketemunka növekedése – állította az elnök.

Elképzelése szerint a bérről a munkaadónak és a munkavállalónak kellene megegyeznie. Ha például 50 ezer forintért nem jelentkezne senki egy bizonyos munkára, akkor a munkaadó kénytelen lenne emelni.
hirdetés