Mint egy falat kenyér, úgy kellett már az eső

Akt.:
A csapadék a kukorica betakarítását egy kissé lassíthatja
A csapadék a kukorica betakarítását egy kissé lassíthatja - © Illusztráció: ÉKN
Timár – Timár környékén a hét első napján körülbelül 80 milliméternyi csapadék hullott.


A megye több pontján is esett az eső hétfőn reggel és délelőtt, hol kisebb, hol nagyobb mennyiségben érkezett az égi áldás. Felmerült a kérdés: mennyire befolyásolta, befolyásolja az eső az ilyenkor aktuális mezőgazdasági munkákat?
A választ Pásztor Andrásnál, a Timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonos-ügyvezetőjénél kerestük.

A sokat látott és tapasztalt szakember lapunknak úgy nyilatkozott: mint egy falat kenyér, úgy kellett már az eső.

– Rendkívül aszályos nyarat hagytunk a hátunk mögött, sajnos csak minimális csapadék hullott. A vetés- és talaj-előkészítő munkákat könnyebb elvégezni, ha puhább a föld, ez a mostani eső legalább egy kicsit felpuhította a talajt. Sőt, itt Timár környékén sokan már belefogtak az Európai Unió által előirányzott zöldítésbe, az elültetett aprómagvak fejlődésének pedig kimondottan jót tett az, hogy odafent végre „megnyitották a csapot”. Mi például mustárt és olajretket ültettünk a közelmúltban – fogalmazott lapunknak Pásztor András. Hozzátette: a burgonya betakarítását is gyorsítja a lazább szerkezetű föld, hiszen nehezebb felszedni a krumplit akkor, ha kemény és száraz a talaj. – Az eső egyedül azoknak okozhat kisebb fennakadást, akik még nem végeztek a napraforgó és a kukorica betakarításával, de nekik sem kell megijedniük az előrejelzések szerint szerdától megint jön a szárazabb időjárás – mondta Pásztor András, a Timári Vetőmag és Szárító Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A csapadék mennyisége csökkent

A csapadék mennyisége az elmúlt 110 évben 10 százalékkal csökkent, a középhőmérséklet pedig a globális tendenciákkal összhangban emelkedik.

A klímaváltozás hatására a vízháztartás idő- és térbeli változékonysága, szélsősége, intenzitása fokozatosan nő, ennek következtében hazánk egyre kitettebb a belvíz és az aszály veszélyének. A klímaváltozás egyre inkább kihat a hazai termelésbiztonságra. 2015-ben az aszály miatt kukoricából országosan 6,4 millió tonnát takarítottak be a 2014. évi 9 millió tonnához képest, amelynek következtében csak ebből az egy növénykultúrából az agrárium vesztesége meghaladta a 100 milliárd forintot.

A klímaváltozás hatásai megyénkben is érzékelhetőek: az elmúlt 50 évben 1,5-2 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, nőtt az úgynevezett hőségnapos (amikor a nappali hőmérséklet 35 fok fölött van) időszakok hossza, a csökkenő mennyiségű csapadék pedig aránytalan időbeli és térbeli eloszlásban érkezik.

TG
hirdetés