Mintegy 1200 főt várnak a budapesti Víz Világtalálkozóra

Budapest – Mintegy 1200 főt várnak a világ számos országából a november 28. és 30. között Budapesten megrendezendő Víz Világtalálkozóra – közölte Joó István, a Duna Régió Stratégiai végrehajtásáért és a 2016-os világtalálkozó előkészítéséért felelős miniszteri biztos az MTI-vel.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége alatt megrendezésre kerülő eseményre meghívták a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények, szakirányú nemzetközi intézmények, továbbá a kormányok, az üzleti és a tudományos élet képviselőit.

A tájékoztatás szerint az eseményre várják az ENSZ főtitkárát, illetve az – Áder János részvételével megalakult – ENSZ Vízügyi Elnöki Testület tagjait is.

A budapesti Víz Világtalálkozó 2016 rendezvény lesz az első olyan globális konferencia, amely a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitikai célkitűzés esetében összegzi az elért eredményeket, és hozzájárul a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez – emelték ki.

Az idei világtalálkozó célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel. A konferenciával emellett elő szeretnék mozdítani a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célokat és a Párizsi Klíma Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását.

A Víz Világtalálkozó részeként megrendezik a “Fenntartható Vízipari Megoldások” című szakkiállítást is, ahol olyan versenyképes, innovatív és környezetbarát technológiákat mutatnak be, amelyek hozzájárulhatnak a vízhez kapcsolódó globális kihívások megoldásához.

A kormány az év elején döntött arról, hogy 2013 után Magyarország újabb Víz Világtalálkozót szervez, hogy ezzel tevőlegesen is hozzájáruljon a globális vízpolitikai folyamatok alakításához.

-MTI-
hirdetés