Helyi közélet

2015.05.17. 15:41

Nem árt résen lenni, amikor nyílik a parlagfű

Nyíregyháza - Az időjárás kedvez a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt korán megjelenhet.

Nyíregyháza - Az időjárás kedvez a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt korán megjelenhet.

Mivel július elsejétől komoly bírságot szab ki az illetékes megyei növény- és talajvédelmi hatóság a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira, már ajánlatos figyelemmel kísérni az allergén virágpora miatt egyes számú közellenségnek kikiáltott növény kelését, növekedését.

Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós, vagy annál fejlettebb állapotban van. A parlagfüves területről bejelentést lehet tenni a NÉBIH online és mobiltelefonon is elérhető parlagfű-bejelentő rendszerén keresztül. Szükség esetén a hivatal kényszerkaszálást rendel el, és egyúttal meghatározza a bírság összegét is.

Amennyiben a tulajdonos a határozat kézhezvétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége őt fogja terhelni. A parlagfűszezon ugyan augusztus elejétől szeptember végéig tart nálunk, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában