Mintha dézsából öntötték volna

Mintha dézsából öntötték volna
Előbb csak morgott fenyegetően a fekete ég, aztán csütörtök este kilenc körül rákezdett. A trópusira emlékeztető felhőszakadás következtében Nyíregyháza nagy részén rövid idő alatt elöntött a pincéket, az utakon félméteres volt a víz.  video video video | Vízözön Nyíregyházán 2006.06.22. video Kapcsolódó fórum téma Korábbi viharos tudósítások [.pdf – 74KB]

A Kertvárosban pedig eddig még soha nem mért rekordot állított fel a zuhatag: alig másfél óra alatt 92 milliméter csapadék zúdult a városrészre, míg Borbányán „csak” 20 mm-t mértek. 

A megye más településein szelídebb volt az eső: Sonkádon és Vámosorosziban péntek hajnalban 24-25, Vásárosnaményban a nyíregyházival nagyjából egyidőben 21 mm hullott.

Kétszáz riasztás

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén csütörtök estétől péntek reggelig több mint 200 riasztást regisztráltak. Ebből pénteken 11 óráig több mint száz beavatkozást hajtottak végre: szivattyúzták a vizet a pincékből, a mélyebben fekvő területekről. A rendkívüli helyzetben 14 mentőegységet hoztak létre, egységenként 3-4 tűzoltóval. Mivel a nyíregyháziak egyedül nem győzték volna, mozgósították a mátészalkai, nyírbátori, kisvárdai, tiszavasvári, ibrányi, újfehértói és szakolyi kollégákat is. A várost körzetekre osztották.

Nyíregyházán természetesen a Kertvárosban akadt a legtöbb dolguk a tűzoltóknak, ahol a víz nyomán az utcákat helyenként vastag sár lepte el. Sok tennivalójuk volt a Rákóczi utcában, Oroson és a Kistelekiszőlőben és más mélyebben fekvő területeken is.

– Györke László –
hirdetés