Mínusz húsz fokban jutottak fel a csúcsra Fedor Mihályék

Akt.:
Fedor Mihály újabb csúcsot hódított meg
Fedor Mihály újabb csúcsot hódított meg - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – A nyíregyházi Fedor Mihály és a mezőkovácsházi Sarus Zoltán feljutotta a Pamír második legmagasabb pontjára, a 7134 méteres az Ibn-Szina-csúcsra.

Megcsinálták! Vasárnap helyi idő szerint igencsak kora hajnalban, fél kettőkor vágott neki a a nyíregyházi Fedor Mihály és a mezőkovácsházi Sarus Zoltán, hogy meghódítsa a Pamír második legmagasabb pontját, a 7134 méteres az Ibn-Szina-csúcsot. Az indulótábor ugyan 6200 méteren volt, ám a csúcsra vezető út beszállási pontja 6000 méteren van, így 200 méter ereszkedés után vághattak neki a támadásnak. Az időjárás előrejelzők ott is tévedhetnek, hiszen a beígért jó idő nem jött össze, sőt az elkövetkezendő napokban még rosszabb lesz, ezért döntöttek a hegymászók a támadás mellett.

Hidegben, a nagy szél miatt kavargó hóban csak a magyarok vállalkoztak mászásra. A mínusz húsz fok alaposan próbára tette erejüket, de sikerült feljutniuk a csúcsra. Az orkánszerű szél miatt csak öt percet időztek, az oromra szánt zászlókat ki sem tudták rakni, a pár fotó készítése és szusszanásnyi pihenő után indultak is vissza a fáradtság miatt a lefelé még veszélyesebb útra. Több órás erőpróba után helyi idő szerint dél körül visszatértek az indulótáborba, ahol a sátorba bújva végre pihenhettek. Sem enni, sem inni nem tudtak az út során, ezért alaposan elfáradtak. De boldogok, hiszen sikerült elérniük a céljukat.

A vasárnap éjszakát ott töltötték, az erőgyűjtés után a tervek szerint hétfőn mennek lejjebb, betartva az ilyenkor fontos szabályokat. Mivel a repülőjegyük augusztus hatodikára szól, addig kisebb-nagyobb túrákkal tréningeznek.

KM-ML
hirdetés