Mire jó?

 

Vagyonnyilatkozat tételére meghatározott köztisztviselői kör köteles, a törvényalkotói szándék szerint a Közélet Tisztaságának Biztosítása és a Korrupció Megelőzése Céljából… Ezt csak azért fontos leírni, mert az utóbbi években egyre többen kérdezgetik: Ugyan mi értelme van a képviselői vagyonnyilatkozatoknak?

 

Szegő Péter Jegyzete

Jogosan kérdezik. A bevallások alapján ugyanis nem derülhet ki, hogy ki igazán gazdag, ki vagyonosodott feltűnően az utóbbi évben. A média szereti összehasonlítgatni az aktuális adatokat a régebbiekkel, pedig az eredmény csak akkor lehet hiteles, ha a képviselő valóban becsületesen viszonyul ehhez a gyakorlathoz. És ez az, amiben sajnos nem lehetünk biztosak. Nem arról van szó, hogy hamis adatokat írnak be – más lehet a módszer. Mondjuk az, hogy egyszerűen a közeli rokon, testvér vagy szülő nevére írják a házat, a horvátországi nyaralót, a festményt vagy a részvényt.

Hosszan lehetne keresni az okokat, hogy miért nem lehet hiteles ez a rendszer. Mindenestre a korrupciótól áthatott gazdasági környezetben, az egyre agresszívebb újdzsentri „versenyzők” között nem csodálkozunk azon, hogy a lottóötös nyertesétől a miniszterig szinte mindenki szégyelli vagyonát a nyilvánosság előtt. A szomszéd ámuldozása az új sportkabrión még oké, sőt – de hogy miből telik, az már tényleg a legnagyobb tabu.

Szegő Péter
hirdetés