Miskolc kitüntetettjei

Építészek, iparművészek, kertészmérnökök, parképítők ültek három évvel ezelőtt az asztalnál, amikor Fedor Vilmos felkérte őket, álmodják meg, milyen legyen a belváros: hogy újra visszanyerhesse régi fényét. Miskolc új kitüntetettjei

A város napján kapott díj – Miskolc város építészeti alkotói díj a neve – az elmúlt évek munkájának elismerése, tudjuk meg Puskás Pétertől, a Belváros Team (így nevezhetjük az akkor létrejött közösséget) vezetőjétől.

Hogy mi minden fűződik az ő nevükhöz? (Elég az oldal tetején lévő grafikát tanulmányoznunk, hogy fogalmunk legyen róla, a belvárosi rehabilitáció ugyanis az ő terveiken nyugszik.)

Szabadkezet kaptak

– Az a bizonyos Díszterem-béli tanácskozás mindnyájunkat lelkesedéssel töltött el – emlékszik vissza Puskás Péter. – Ez volt ugyanis az első alkalom – mindnyájan hosszú évek óta Miskolcon dolgozunk – hogy egy városvezető megszólított egy kollektívát, s hogy voltak elképzelései a belváros megújítására. És szabadkezet adott nekik.

Megkérdeztük, sejtették-e, hogy pályázatokat nyer a város, hogy ennyi minden megvalósul a tervekből. Puskás Péter úgy fogalmaz: „Olyan volt, mint egy első randevú. Jó érzés volt a bizalom, és remegtünk azért, hogy varázslatosan folytatódjon tovább. Látni nem lehetett, hogy ez lesz belőle, de azért bíztunk benne. És egyenlőre a csók íze még édes…”

Még megtudjuk, elkészült egy nagy, összefüggő koncepció az egész belváros átalakítására, ennek még csak egy része valósult meg. De a város tovább pályázik. A koncepció része például a Dísz tér átalakítása, vagy a Szinva patak kibontása: ez akár 4-5 éven belül is megtörténhet.

HM
hirdetés