Miskolci csapatsiker Sajószentpéteren

Miskolci csapatsiker Sajószentpéteren
Miskolci csapatsiker Sajószentpéteren
A sajószentpéteri Művelődési Házban szombaton rendezték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rapid ifjúsági sakkcsapat bajnokságot, amelyen kilenc egyesület tizenöt csapata vett részt.

A végeredmény

1. Első Miskolci Sakkiskola I 18 pont
2. Kazincbarcikai VSE I 15 pont
3. Encs VSC 12,5 pont

A bajnokcsapat tagjai: Virág Attila, Papp Ábel, Csema Tamás, Korpa Bence.

Különdíjasok

Legjobb női : Szakács Enikő (Edelényi VSE) 4 pont
Legjobb nem FIDÉ-s: Szilvási Marcell (Encsi VSC) 4 pont
Legjobb sajószentpéteri sakkozó: Erdélyi Zoltán 3 pont 

Tábladíjasok

1. Virág Attila (Első Miskolci Sakkiskola)
2. Papp Ábel (Első Miskolci Sakkiskola)
3. Markó Árpád (Kazincbarcika)
4. Korpa Bence (Első Miskolci Sakkiskola)

A rendező Sajószentpéteri Sakk és Szabadidő Sportegyesület (SSASSE) eddigi munkájának elismeréseként kapta meg a rendezés jogát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetségtől. Mint ismeretes az egyesület alig 1 éve alakult. A régi szentpéteri sakkhagyományokat felelevenítendő határozták el, hogy SSASSE néven életre hívják az egyesületet.

Az egyesület elnöke elmondta, valós igény kielégítésére hozták létre az egyesületet. A városban sok felnőttkorú versenyző van, akik eddig más egyesületekben játszottak. Ugyanakkor egyre több fiatal (ifjúsági- és gyermekkorosztályú) érdeklődött a sakk iránt. Első lépésként tehát hazahívták a felnőtt játékosokat, majd szinte ezzel egyidejűleg beindították a tehetségkutatást. Az önként jelentkező és korábban is érdeklődő gyerekeken túl, felméréseket végeztek az iskolákban. Az egyesület minden érdeklődő gyermeket szívesen lát, foglalkozik velük.

Edzőtáborokat szervez részükre és versenyezteti is őket, különböző kisebb-nagyobb és felnőtt versenyeken egyaránt. A testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően Dobsinára is eljutottak a fiatalok. Az egyesület munkájának egyik sajátos elismerése, hogy alakulásakor, erős játékos állományának köszönhetően osztályozót játszhatott a megyei I. osztályba jutásért, melyet 9:3 arányban megnyert. A háttérbázis szélességét mutatja, hogy második bajnoki évükben már két csapattal is versenyeznek. A megyei II. osztályú csapat 90 százalékban 14 éven aluli gyermekekből áll. Ifjúsági versenyzőik kimagasló teljesítményeket értek el.

A testvérvárosok olimpiáján (szlovák, lengyel, cseh) 18 pontból 16-ot gyűjtve fölényesen nyert az olimpián résztvevő legfiatalabb csapat, a SSASSE, melynek tagjai Homonnai Flóra (11éves), Bagoly Péter (10) és Heidrich Máté (9) tanulók. Sikereiket elismerve az a megtiszteltetés érte a legfiatalabb versenyzőt, Mátét, hogy a Lékó-Karpov páros mérkőzésen a 3. játszmában ő tehette meg Lékó Péter nyitólépését, mely után Lékó győzelemre vezette a világos bábukat.

Az egyesület elnökétől érdeklődtünk további terveikről. Heidrich Tamás elmondta, hogy a kezdeti időszakban saját pénzekből indultak el. Később a helyi önkormányzat szerény, de hathatós támogatásával egészült ki költségvetésük, melyet ezúttal is köszönnek.

Az eddigi versenyformákon túl szeretnének meghonosítani egy újfajta versenytípust, az úgynevezett Nemzedékek Tornáját, ahol, mint a nevében is benne van, két-három nemzedék alkotta csapatok mérik össze tudásukat. Sakk szakköröket kívánnak szervezni az iskolákban, egyrészt a játékot népszerűsítendő, másrészt a kiemelkedő tehetségek felfedezése és versenyeztetése céljából.

A fiatalok fejlődésének és versenyeztetésének további biztosítása, illetve a lehetőségek megteremtése újabb anyagi források bevonását teszi szükségessé. Ezért az egyesület vár minden segíteni szándékozó magánembert, vállalkozót, aki ebben partner tud lenni.

Végül, de nem utolsósorban az egyesület családi programokat is szervez, ahol a felnőtt és gyermek versenyzők, illetve szülők és barátok együtt töltheti el hasznosan szabadidejüket. Ezek a rendezvények kiválóan szolgálják az összekovácsolódást és a pihenést.
hirdetés